Пропускане на връзки

Здраво и сплотено семейство: Мисията е възможна!

Здравото и сплотено семейство е решението на много от изпитанията, на които ни подлага животът. Затова основата, на която стъпваме с появата на децата, трябва да е изградена с много любов, грижа, но и внимание. Тази задача не е лесна и изисква огромни усилия, но пък ако следваме сърцето си, даваме обич, оставим на заден план егото си и следваме определени принципи, то ние ще можем някой ден да се обърнем назад и с усмивка да установим, че сме дали много от себе си, но резултатите са налице. Ето някои от основните принципи, на които е хубаво да останем верни:

  1. Границите и честното общуване

Добре е да знаем и да не забравяме, че нашите деца не са наши приятели. Авторитетът на родителя трябва да е виден и да присъства в отношенията му с децата. И въпреки това не трябва да очакваме доверие и открити отношения от децата, без да сме положили усилия. Доверието се изгражда и изисква грижа, за да го поддържаме, то е като цвете, което е нужно да поливаме всеки ден. То е важен елемент от взаимоотношенията в семейството, най-вече защото решенията на много проблеми се крият именно в честното общуване между родител и дете. А и да не забравяме, че това, което най-много искаме, е нашите деца да ни споделят за важните моменти от техния живот.

  1. Живот без егоизъм

Проблемите се появяват, когато поставим нашите нужди над тези на семейството. Да имаш семейство изисква жертви. Родителите трябва да бъдат стожер на семейство и да го водят, така че всички да могат да разчитат на тях – задача, в която нямаме право на грешка. Ако това не се случва основата на семейството се пропуква и връзките в него отслабват. В този ред на мисли е важно да покажем верността си към семейството, както в хубавите, така и в трудните моменти. Дори светът да рухва пред очите ни, ние трябва да сме заедно, по-силни от всякога, за да защитим семейството. В това се крие тайната на най-здравите семейства, тези които оцеляват през годините и създават дълго продължение след тях с много поколения.

  1. Семейното време

Според много изследвания деца и родители прекарват все по-малко време заедно. Това не е учудващо предвид века, в който живеем – все по-заети сме било с работа, устройства или просто със себе си. В резултат децата получават все по-малко лично отношение, любов и време с родителите. Затова семейното време и изборът на нещата, които правим с децата си, когато сме заедно, са от огромна важност. Така създаваме приятните спомени, които остават в съзнанието за цял живот. Активностите на открито – излет, спорт, интересно пътуване, фестивал, са винаги добро решение за приятно прекарано семейно време.

Само след месец и половина предстои ежегодният фестивал Фамилатлон, създаден от Асоциация Родители специално за семействата. Това събитие, което ще се проведе на 3 юни на Голямата поляна в Южния парк, предлага многобройни игри, приключения и велопоход, а родителите и децата могат да се запознаят с интересни спортове и активности и да получат повече информация за здравословни храни и продукти. Така че запазете си датата 3 юни, носете си доброто настроение, а спомените ще пишем там заедно!

Прочетете още:

Фамилатлон – един семеен фестивал създаден с много любов

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.