Пропускане на връзки

Здрава Каменова: Научих от децата си, че правя грешки, които те виждат

Здрава Каменова е актриса, драматург, автор на спектаклите „Помощ, имам две деца“, ,,Преподавай трудно“, „Извънредно положение“. Тя е майка на тиинейджър и 9 годишно момиченце. Вижте какво има да ни каже тя за децата и родителството:

Какво е да бъдеш родител?

Най-уморителното, най-фрустриращото и най-възнаграждаващото нещо едновременно. Абсурд, но верен.

Кое е най-голямото предизвикателство за теб като родител?

Да не реагирам емоционално, когато съм ядосана от поведението на детето, да не намесвам своите чувства, както и да синтезирам най-важното в един спор, за да звучи конструктивно, а не излишно многословно.

Най-хубавите моменти с децата са…

Когато се смеем. Когато правим нещо за първи път (отиваме на място, на което не сме били, на концерт на група, на която не сме ходили). Когато ходим като публика на техни училищни продукции и виждаме как те се вълнуват.

Най-големият ти родителски страх е…

От срещата им с недобросъвестни хора, от учители, които могат да потиснат стремежите им, от това да не попаднат в опасни ситуации и липсата им на опит да ги въвлече в опасност.

На какво играеш с децата си?

Танцувам с дъщеря си, непрекъснато си измисляме истории по повод въшките в главата й например или пък за врабчетата, които също ходят на училище сутрин с нас. Със сина ми, който е на 14 години вече, се радвам, когато ми споделя нещо, което го вълнува – филм, факт, случка…

Какво научи от децата си?

Че правя грешки, които те виждат, а аз не съм им благодарна, когато ме коригират. Случи се например наскоро да говоря пред приятел на сина ми по тема, която бях забравила, че е болезнена за детето и синът ми много тактично насаме ми каза да избягвам това.

Най-важното нещо, на което искаш да научиш децата си?

Да имат достойнство и да бъдат отговорни към себе си и към другите.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.