Пропускане на връзки

Защо е важно да умеем да оказваме първа помощ?

Надали някой ще отрече, че родителят понякога е истински супергерой. Ние всекидневно се сблъскваме с непредвидени ситуации, които изискват навременна и адекватна реакция, контрол над емоциите и още един куп кризисни умения. Това важи в особена степен за онези най-сериозни моменти, в които децата ни са претърпели инцидент или имат друго здравословно състояние и трябва да окажем първа помощ. Справяме ли се в тези ситуации, оказваме ли компетентна първа помощ, запазваме ли самообладание? Вероятно да, но всъщност можем и повече, имаме нужда от специфични умения.

Под 30% от българите са преминали курс по първа помощ

Да, мнозина от нас са изкарали курс за първа помощ, за да получат шофьорската си книжка, но знанията, с които сме се запознали преди време, навярно са отдавна забравени. Всъщност знаете ли, че под 30% от българите са преминали обучение по първа долекарска помощ, а някои са се обучавали преди повече от 20 години.

Затова сме щастливи, че Групама Застраховане, заедно с партньорите си от училището за първа помощ  FirstAidbg, повдигат тази толкова важна тема – за нуждата от това все повече хора да могат оказват адекватна първа долекарска помощ и реално да спасят човек, пострадал при инцидент. Бърза проверка показва, че курсовете за първа помощ за родители в западните страни, например, не са новост и са широко достъпни.

Защо е важно да умеем да оказваме първа помощ?

На първо място подобно умение може да спаси човешки живот. Статис­тиката сочи, че дори и най-бързите ли­нейки в Европа пристигат на мястото на инцидента за не по-малко от 5 до 8 минути. При животозастрашаващи инциденти (човек в безсъзнание, човек с внезапно спряло сърце, силно кръвоте­чение) първите 3 минути са решаващи за пострадалия. Едва ли има по-голям стимул да се обучим да оказваме първа помощ от това да спасим живот.

Това знание ще ни направи и по-спокойни. Където и да сме, каквото и да се случи, ние ще имаме увереност и спокойствие, че бихме могли да помогнем, без да изпадаме в паника. Това е от огромно значение, защото паниката никога не ни прави добра услуга, а напротив, понякога ни кара да вършим точно обратното на това, което трябва.

Има голям брой ситуации, при които можем да сме полезни

Умението да оказваме първа помощ може да помогне при много ситуации, дори и животозастрашаващи – задавяне, припадък, сърдечен арест, силно кръвотечение и др. Подобен курс би ни научил да разпознаваме признаците на сърдечния арест и да действаме правилно в случай, че някой около нас загуби съзнание или се нарани сериозно.

Не на последно място, би било прекрасно ние като родители да предадем подобно умение на децата си. Да им покажем чрез примера си колко много смисъл има в това да спасиш живот, да помогнеш на някого, да покажеш съпричастност. Тези неща са истински важни при израстването на едно дете, формират светогледа му и се помнят цял живот.

А можем ли да окажем компетентна първа помощ, знаем ли как да реагираме правилно? Или онаследяваме някои грешни похвати като „ваденето на глътнат език“, например. Каним ви на тазгодишния Фамилатлон на 3 юни на Голямата поляна в Южния парк в София!  Там ще можете да отправите своите въпроси конкретно за това как да окажете навременна първа помощ на дете – при задавяне, при наранявания…или при каквото ви тревожи. Нашите партньори от Групама Застраховане, заедно с училището по първа помощ FirstAidbg ще са на фестивала, за да посрещнат всяко ваше питане по тези теми.

Следете страниците ни във Фейсбук за повече информация за Фамилатлон: https://www.facebook.com/famillathlonbulgaria и https://www.facebook.com/AsociaciaRoditeli.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.