Пропускане на връзки

Защо е важно да изградим добра комуникация родител-учител?

До началото на новата учебна година вече остава по-малко от месец. Като родител на първокласник ще ви е нужно много малко време, за да се убедите сами – едно от най-важните неща е поддържането на връзка с класния ръководител на вашето дете и с останалите родители. Практиката показва, че именно нарушената комуникация или лисата на такава са в основата на много от проблемите, които възникват в училище. Затова още отсега се настройте и подгответе за това, което предстои. Опитайте се да избегнете капана на анрушената комуникация, като своевременно се договорите за начините и каналите, по които може да общувате помежду си.

УЧЕНИЧЕСКО ТЕФТЕРЧЕ

Доскоро това беше най-използваният вариант за общуване между учителя и родителите в първи клас. В него се вписват съобщения за домашни, бележки за поведението на детето или покани за срещи с учителя. Неудобството е, че информацията в тефтерчето е лаконична, а и родителите се случва да забравят да го проверят.

МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

Разбира се, това е чудесна възможност за връзка с учителите и с останалите родители. Обикновено класният ръководител и възпитателят от занималнята предоставят своите телефонни номера на родителите, за да имат постоянна връзка. Договорете кога и при какви обстоятелства е удобно да звъните. Също така хубаво е да размените телефонните си номера с останалите родители или поне с по-голямата част от тях.

МЕЙЛ-ГРУПА

Съберете електронните адреси на всички родители и учители и създайте мейл-група на класа. Така ще имате бърза и лесна връзка както с учителя, така и с останалите родители.

ФЕЙСБУК ГРУПА НА КЛАСА

Този вариант има редица предимства – можете да зададете настройките на групата така, че тя да е затворена само за родителите на деца от класа и да получавате известия, ако има новина. Всеки родител преценява каква информация за него да виждат останалите и може да публикува снимки от събития на класа, интересни новини, връзки и документи.

УЧИЛИЩНИ ПЛАТФОРМИ

Все повече училища ползват онлайн платформи за комуникация с родителите, а електронните дневници вече са ежедневие. Не бива да се чувствате неудобно, ако платформата ви е непозната, още повече, че има много различни варианти и всяко училище избира кой отговаря на неговите нужди. Не се притеснявайте да питате за всяко нещо, което не ви е напълно ясно. Вашите въпроси често са и важна обратна връзка към училището за това как да общува с родителите по-добре.

Повече по темата 1.клас може да намерите в Наръчника ни „Добре дошли в 1.клас!“

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.