Пропускане на връзки

Защо при децата COVID-19 протича по-леко?

Въпреки че в публичното пространство постоянно се говори за короновирус инфекцията и вече всички станахме малко или много специалисти, има неща, които със сигурност не знаем или не разбираме. Ето защо се допитахме до д-р Цветелина Великова, специалист по клинична имунология. Попитахме я кое е най-важното, което трябва да знаем като родители за COVID-19, защо при децата инфекцията протича по-леко и какво да предприемем, ако имаме притеснение, че детето е болно.

Кое е най-важното, което като родители трябва да знаем за COVID-19?

Това, което успокоява родителите по време на сегашната пандемия, е, че децата изглежда преболедуват по-леко инфекциите, причинени от коронавирусите, включително и от новия SARS-CоV-2. Също така смъртността е екстремно ниска в тази възрастова група. От друга страна, натрупаните данни до момента показват, че децата играят основна роля в разпространението на вируса, затова мерките, включващи затваряне на детските градини и училищате, са възприети от повечето страни по света.

Начинът на разпространение на инфекцията е същият като при възрастните (въздушно-капков), като се обсъждат още фекално-орален и трансмисия от майка на плода (който не е доказан). Инкубационният период при децата е средно с два дни по-малък, отколкото при възрастните (между 1 и 14 дни, най-често 3 и 7 дни).

Родителите трябва да знаят също така, че децата се излекуват за около 1-2 седмици след началото на заболяването, а прогнозата обичайно е добра. Друга разлика на протичането на инфекцията е, че при деца рядко се наблюдава намаление на белите кръвни клетки и по-специално на лимфоцитите. Това показва, че имунните функции при децата не са потиснати, както при възрастните със заболяването COVID-19.

Защо децата карат по-леко вируса?

Да, има такива данни. В началото се твърдеше дори, че децата не боледуват или по-рядко боледуват. После се оказа, че това се дължи на недостатъчното тестване на деца, както и на факта, че 9-16% от децата може да нямат нито един симптом на инфекцията.

В медицинските среди се обсъждат различни причини защо децата са по-привилегировани по отношение на новия коронавирус. Например – незрялост на детската имунна система; редовните имунизации с живи отслабени ваксини, които „подготвят“ и държат имунитета напрегнат; по-малкия брой на молекулите ангиотензин-конвертиращ ензим-2 (ACE2), който вирусът използва, за да проникне и инфектира клетките… Коментират се още особеното взаимодействие между дихателната и имунната система при децата, по-чистите и необременени от цигарен дим и замърсявания дихателни пътища и бели дробове, както и по-рядкото срещане на хронични заболявания при децата.

Симптомите наподобяват грипа и настинка. Как да разберем дали не е коронавирус?

При децата симптомите на коронавирусната инфекция могат да бъдат много разнообразни. Типичните за възрастните оплаквания като висока температура и суха кашлица се срещат при по-малко от половината деца. Други симптоми, които педиатрите срещат при деца COVID-19, са обща слабост, болки в гърлото, запушен нос, хрема, гадене, повръщане, коремна болка и разстройство.

Нека родителите не забравят, че не всяка настинка и не всеки „сопол“ е коронавирусна инфекция. Още много микроорганизми могат да причинят подобни симптоми (например вирусите Influenza и Parainfluenza, адено-, респираторно-синцитиални- и риновируси) или да доведат до пневмония (Mycoplasma pneumoniae, Chlamydophila pneumoniae и др.).

Какво да правим, ако имаме съмнения, че детето е болно?

При децата, за които има информация за близък контакт с болен, трябва да се следи температурата и наличието на други симптоми. В случай на поява на оплаквания родителите трябва да се свържат с личния лекар/педиатър на детето и да обсъдят каква е вероятността да се касае за COVID-19. Ако педиатърът прецени, детето може да бъде настанено в болница за изследвания и лечение.

Децата, които имат подлежащи хронични и/или вродени заболявания, имунен дефицит или са на тежка терапия, както и кърмачетата и децата под 3 години, трябва да бъдат проследени по-стриктно поради по-високия риск от развитие на пневмония.

Симптоми като учестено дишане, постоянно висока температура за 3-5 дни, нарушения на съзнанието, промени в кръвните изследвания и влошаване на текуща друга инфекция са обезпокоителни и изискват неотложно свързване с педиатъра на детето.

Как да предпазим детето?

Следването на хигиенните мерки, които СЗО постоянно повтаря, а именно – редовно и внимателно измиване на ръцете, спазване на социална дистанция и избягване на места с други хора, е най-добрия начин за предпазване и на децата. Разбира се, осигуряването на добро и разнообразно хранене, попълването на липси в нивата на витамини и минерали, адекватната физическа активност и възможността за почивка също са важни фактори за здравето на целия детски организъм. Така дори да се стигне до инфекция, имунната система ще бъде в достатъчно добра форма, за да се справи успешно. Не на последно място, родителите трябва да вземат мерки за поддържане на емоционалната стабилност и психическото здраве на децата чрез постоянни разговори и подкрепа, съобразени с възрастта.

Интервюто е предоставено от zdravodete.bg

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.