Пропускане на връзки

Яна Алексиева и Зорница Трифонова: Училището и детскaта градина са място за човешки отношения между родители, учители и деца

Днес ви срещаме с Яна Алексиева и Зорница Трифонова – две лица от екипа на Асоциация Родители, които вече са разпознаваеми в много училища в цялата страна. Познават ги, защото те от години трупат опит, умения и експертиза по темата за изграждане на училищна политика за системно взаимодействие между родителите и учителите и предават това знание на учителските екипи. Вдъхновили са не един учител да бъде смел, да опитва нови подходи, да протяга ръка към родителите. Всичко това в името на децата и техния успех и благополучие.

В момента Яна и Зорница са заети с подготовката на първата конференция на Асоциация Родители, посветена на връзката между семейство и училище/детска градина – „Родители и учители: Заедно за детето. Ето какво ни споделят за работата си и предстоящия форум:

  • Защо конференцията „Родители и учители: Заедно за детето“ е важна?

Яна: Пълноценното общуване между родители и учители е изключително важна основa, за да може едно дете да се развива пълноценно и щастливо. Има редица примери, които доказват, че системното партниране между семейство и училище/детска градина и силната общност са фактори както за успеха на познавателния процес на детето, така и за благополучието и психичното му здраве. Това е и темата, по която ние като екип в Асоциация Родители работим от години, трупайки ценен опит и експертиза. 

Зорница: В многообразието от конференции, никога не е поставян фокус върху партньорството между родителите и учителите. Организираме тази конференция с вяра и убеждение, че тя ще бъде полезна и надграждаща за всеки специалист, който работи в сферата на образованието. В крайна сметка най-важни са децата, а подобряването на комуникацията между родителите и учителите помага на децата да развиват своя потенциал, да растат здрави, щастливи и уверени.

  • Работите от години по темата за взаимодействието между училище/детска градина и семейство. Какво се промени за последните 10-20 години? Преборихме ли се със стереотипите в тези отношения или това се оказа трудна задача? И защо?

Яна: За всички тези години натрупахме богат опит, срещнахме се с много екипи на детски градини и училища и родители, получихме подкрепа и доверие, станахме разпознаваеми сред специалистите занимаващи се с образованието. За да се променят отношенията, е нужно време, постоянство и смелост да се направи първата крачка. 

Зорница: Процесът е бавен, но е обнадеждаващо да виждаме все повече учители и директори, които прегръщат идеята и започват да градят своя модел на взаимодействие според нуждите на родителите, учителите и децата. Виждаме все повече родители, които с охота откликват на поканата за среща, на протегнатата ръка от страна на учителя.

  • Асоциация Родители има програма за изграждане на политика за системно взаимодействие между родителите и учителите, разкажете ни повече? Как помага една такава програма на екипи на детски градини и училища?

Яна: „За да отгледаш дете е нужно цяло село” – това е една от любимите поговорки на нашата организация. Значимите възрастни в живота на едно дете са неговите родители и учители. Години наред отношенията между тях са били пренебрегвани и замаскирани зад послания, че учителите общуват формално с родителите, че училището и детската градина са институции. Нашата вяра е, че училището и детската градина са и трябва да бъдат място за човешки отношения, знания и умения, пространство, в което съществува общност, в която са включени децата, учителите и родителите. Помагаме като споделяме събрания опит, подреждаме и преформулираме практиките, които всеки екип има, вдъхновяваме ги да бъдат смели и да опитват, насърчаваме ги и представяме външна гледна точка.

Зорница: Редица образователни модели по света също доказват, че системната връзка между родител и учител е нещо постижимо и смислено. Необходимостта да изградим доверие и уважение един към друг като възрастни носи смисъл и възможност детето да порасне в сигурна среда. 

Преди повече от 10 години започнахме да трупаме опит, практики и знания, които доведоха до създаване на методика за изграждане на училищна политика за системно взаимодействие между учителите и родителите. Заедно с редица училища изграждаме тяхната училищна система за общуване с родители и ги подкрепяме да преосмислят нагласите си към родителите, да оставят някои остарели подходи зад гърба си и да опитат нови методи, които носят удовлетворение за всички. През последните няколко години работим и с детски градини, защото връзката между учителите и родителите се гради от самото начало. Затова и говорим за системност и устойчивост, защото тези отношения се изграждат и възпитават. Най-естествено е да се започне още с първите контакти на децата и родителите с учителите.

Силно вярваме и го доказваме през опита си, че партнирането, доверието, уважението между родители и учители са ценни за детето.

  • На форума ще стане въпрос за трудните случаи. Разкажете ни казус, които е бил решен с вашата подкрепа. 

Зорница: Ежедневната ни работа и партниране с екипи в училища и детски градини ни сблъсква с различни казуси. Няма универсални решения, затова търсим подход, който да отговаря на конкретния случай, на спецификите и нуждите на учителите, родителите и децата. Някои от случаите касаят само конкретно семейство, в други група родители. Винаги започваме от това да разберем какви са нуждите на всички страни в един казус. Какъв в проблемът, какви са пречките, какви са ресурсите – това са основните въпроси, на които се опитваме да отговорим. Преди две години работихме с екипа на средищно училище, за да ги подкрепим да изградят политика за системно взаимодействие с родителите. Казусът, който те имаха, беше свързан с родителите на част от децата от две съседни села, които никога не бяха посещавали родителски срещи в училището и не се бяха виждали с учителите. Аргументът на родителите беше липса на средства и удобен транспорт, което наистина бе факт. Идеята, която предложихме на екипа и те с радост приеха и осъществиха, беше да организират изнесени родителски срещи за тези две села и там на място да се видят с родителите. С помощта на кметовете на двете селища бяха организирани срещи в началото на учебната година, за да запознаят родителите с това, което предстои, какви са изискванията в училище, как родителите могат да подкрепят децата си, как децата учат и се развиват. 

Яна: Спомням си, че почти всички родители се бяха отзовали на тази покана и са останали доволни и благодарни за това, че училището разбира техните затруднения и създава възможност те също да се информират за децата си, да поговорят с учителите, да бъдат част от училищната общност. Учителите също са били удовлетворени, защото са имали възможност да общуват с родителите и да усетят тяхната загриженост и отговорност към децата им. В този случай беше достатъчно да вдъхновим екипа за нов подход към тези родители и да ги подкрепим в структурирането на срещите и поканата към родителите. В други казуси директно работим с родителите и учителите, влизайки в ролята на медиатори и създавайки условия, в които всички страни да се чуват през нуждите си, да мислят решения и да предприемат действия, които да са полезни за всички. За някои казуси е достатъчна една среща, за други повече време и е процес на успокояване, осъзнаване и готовност за диалог.

  • Какво си пожелавате да се случи в образователната система като цяло и конкретно по темата за връзката между семейство и училище/детска градина?

Яна и Зорница: Пожелаваме си съвсем скоро между родителите и учителите да има доверие и уважение. Родителите да са активни в детската градина и в училище и да си партнират с учителите. Да има регулярна обратна връзка към родителите на всяко дете. Да има силна общност от учители, родители и деца във всяко училище и градина.

 

Повече информация за форума може да намерите тук.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.