Пропускане на връзки

Яна Алексиева: Хартията и учебникът не трябва да бъдат единственият ресурс, днешните деца се нуждаят от умения

Безплатните учебници със сигурност отварят още една врата към достъпност в образованието и определено са облекчение за родителите, заяви изпълнителният директор на Асоциация Родители Яна Алексиева пред Bulgaria ON AIR, където бе поканена да коментира темата с безплатните учебници.

„Когато говорим за цялостна реформа в образованието обаче, трябва да се види и планира внимателно това ли е правилната първа стъпка. Хубаво е, че се осигурява достъпност и, че има единодушие по отношение на този въпрос сред всички политически партии. Дано по-често има такова единодушие по темите от сферата на образованието“, каза още Алексиева.

От своя страна директорът на 51-о СОУ Асен Александров заяви, че безплатните учебници са хубава стъпка, но едва ли ще повишат толкова оценките на учениците и качеството на учебния процес. Той изтъкна, че стипендиите на учениците не са се променяли от около 40 години.

На въпроса какво можем да направим, за да повишим качеството на учебния процес, той отговори: „На първо място учебните програми, учебното съдържание. Учебните програми трябва да станат много по-рамкови, много по-широки, за да могат учителите в зависимост от своите ученици и техните качества да подбират подходящо учебно съдържание“.

Яна Алексиева и Асен Александров бяха единодушни, че децата имат нужда да учат дигитално-медийни умения и компетентности, че трябва да развиват критично мислене и социално-емоционални умения.

Хартията и учебникът не могат, а и не трябва да бъдат единственият ресурс в мислите на учениците и учителите, днешните деца са дигитални и е хубаво да се помисли и за ресурс в тази посока, смятат още двамата гости в студиото.

Промените в образованието трябва да са на база широко обществено обсъждане и допитване до родителите, добави Яна Алексиева.

Парламентът окончателно прие предложението на БСП за предоставяне на безплатни учебници за учениците от 1-ви до 12-и клас. Промените ще влязат в сила от учебната 2024-2025 г. Припомняме, че досега безплатни учебници имаше само за учениците до 7 клас.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.