Пропускане на връзки

Трябва ли бащата да плаща, за да присъства на раждането на детето си? Ето нашето становище

До Проф. Христо Хинков,

Министър на здравеопазването

 

Асоциация Родители публикува това становище като коментар на диалога между народния представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Иван Белчев и министъра на здравеопазването професор Христо Хинков по темата таксите за присъствие на бащите на раждането на децата им.

Нашият екип е дългогодишен координатор на Национална кампания и мрежа „Да бъдеш Баща“ в България и поддържа контакти с водещи световни организации в подкрепа на бащинството, като например световната кампания за бащинство MenCare, която се развива в над 45 страни. Въз основа на това Асоциация Родители отдавна знае, че присъствието на бащата на раждането може да бъде изключително важно за по-успешното и леко преживяване на този така значим за семействата момент. През годините сме ставали свидетели на разказите на много бащи, които определят участието си в раждането като едно от най-значимите и красиви преживявания в живота си. За информация препоръчваме на министъра и сходно разсъждаващи хора отлично представяне на преживяването на бащите от видеото на акушерски кабинет „Зебра“: “Бащите днес. (https://youtu.be/i893FyoMwMw )

Бихме искали да посочим, че достъпни проучвания, които установяват положителното влияние на присъствието на бащите на раждането, има много. За сравнение ще споменем само напр. обзорната статия на Роб Палковиц  от САЩ от 1985 г. (https://www.jstor.org/stable/1129728 ), която обобщава изследвания по темата, проведени в Щатите през 70-те (!!) години на 20 век – „Присъствието на бащите на раждането, ранните и удължени контакти с техните новородени – критическо обобщение“.

Връщането толкова назад във времето е напълно умишлено. Основните резултати от проучванията в областта сочат: по-лесно раждане за родилката, по-рядко използване на Цезарово сечение, стабилни отношения в семейството след раждането, включително по-силна връзка между бащите и новородените им деца. Нека не подценяваме и различното в позитивна посока отношение на медицинския екип към родилката, когато и бащата е в залата.

Много държави с напредничави семейни политики, в това число обръщащи специално внимание на бащите, насърчават присъствието на бащите на раждането, например Швеция, Норвегия, Исландия , Франция, Испания и др.

Озадачени сме, че присъствието на бащата на раждането може да се сведе до „допълнителна услуга“.

Нито раждането, нито присъствието на бащата са „услуги“. Това следва да е решение на семейството и посланието, което бащите, които искат да присъстват, отправят, е че разбират важността на появата на детето им на света, искат да са част от него и заявяват желанието си да бъдат част от живота на децата за в бъдеще. Асоциация Родители напълно се солидаризира с мнението на народния представител Иван Белчев и допълва, че семейството трябва да има право на собствено решение, и че с това решение не трябва да се търгува.

 

Яна Алексиева,

Изпълнителен директор,

СНЦ Асоциация Родители

 

Давид Кюранов,

Координатор на

Национална кампания и мрежа “Да бъдеш баща”

Асоциация Родители

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.