Пропускане на връзки

Седмица на бащата става на 10 години

Да стане баща е може би най-важното събитие, което се случва в живота на един мъж. При това е огромно предизвикателство, но и едно от най-забавните преживявания в живота. Да бъдеш баща е уникална мисия, в която трябва да сме наясно, че децата идват всяко със своите особености и нито едно – с инструкция за ползване.

Вече 10 години в България се провежда националната кампания „Да бъдеш Баща“. Затова тази година тя ще премине под надслов „10 години, 10 причини, 10 начина Да бъдеш Баща„. През всички тези години се случи много – родените през 2013 г. деца вече са четвърти клас. Цяло поколение бащи  преминаха през израстването на малчуганите и сега са с децата си пред прага на тяхното тийнейджърство.

Седмица на бащата продължи през всичките тези години и, живот и здраве, ще продължава и за напред. Всяка втора седмица на ноември, заедно със стотици организации през годините, Асоциация Родители помогна на много семейства да обърнат внимание на бащинството и да го отпразнуват с весели събития, игри, състезания, работилнички и какви ли не инициативи. Седмицата има много лица, обединени от една идея – важно е качественото време, което прекарваме с децата си. Не е нужно да отделяме стотици дълги часове, които и бездруго е трудно да се намерят, ако за половин час поиграем, почетем приказка, подредим пъзел или просто изгледаме заедно любимите на децата ни видеа.

Разбира се, такова събитие ние не можем да направим сами. С нас през всички тези години бяха много наши партньори, нека не забравяме и четирите училища-пионери, които решиха да се включат в инициативата „Активно бащинство“, която прерасна в „Да бъдеш Баща“.

Стартирахме заедно с 9 други неправителствени организации, които помогнаха много в създаването и популяризирането на „Да бъдеш Баща“. Още от 2013 г. сме част от международната кампания Men Care, която неформално обединява инициативи за бащинство от целия свят. По онова време в нея имаше представители на 35 държави от 5 континента. Сега държавите са вече 60.

А какво се промени у нас? Станаха ли децата други? Колко различно е поколението, израсло изцяло с интернет, от своите родители, които играеха до късно на криеница и стражари и апаши, и обираха плодовете от съседските дворове и уличните джанки, които сега зреят до късно, защото няма кой да ги обере?

Не спираме да си задаваме тези и всякакви други въпроси за българските семейства, за собствените си деца и за самите нас. Някои неща обаче останаха същите. Бащата е не по-малко значим за децата, отколкото е бил преди 10 години; времето, което мъжете успяват да отделят на децата си, не е драстично повече, отново през повечето време сме едни заети възрастни. Затова в 10-ото издание на Седмица на бащата каним отново всички бащи, майки и деца да отпразнуваме тази хубава традиция и да си отделим време за специално внимание към бащите и всички важни за децата мъже.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.