Пропускане на връзки

С пижами на училище – една кампания за борба с вербалната агресия

Тези дни са особено вълнуващи в столичното 119 Средно Общообразователно Училище „Академик Михаил Арнаудов“. В опит да противодейства на засилената вербална агресия сред учениците, управата на училището провежда редица инициативи, които сплотяват учениците и създават атмосфера на уют и сигурност като у дома. За кампанията „В училище – уютно и безопасно, точно както у дома“ разказва директорът на училището Диян Стаматов:

-Г-н Стаматов, направили сте прекрасна инициатива във вашето училище „В училище – уютно и безопасно, точно както у дома“. Разкажете повече за нея, как ви хрумна идеята?

-Тази инициатива е част от няколко подобни прояви, които ми хрумнаха заради засилената през последните месеци вербална агресия. Целта й е да предизвика друг начин за мислене и поведение, да насочи вниманието на учениците в друга посока. Не очаквахме на идеята да откликнат толкова много деца, но те го направиха! Около 1000 ученици от 1500 бяха с пижами. Преживяването създаде изключително настроение в сградата на училището и зададе един различен тон на комуникация.

Когато има такива позитивни прояви, агресията отстъпва на заден план. Към цялата положителна картина се прибавя и фактът, че всичко бе плод на екипна дейност, родителите се включиха в подготовката. Резултатът бе един специален ден с атмосфера и уют като у дома, каквато бе и целта на инициативата.

-Казвате, че наблюдавате засилена вербална агресия сред децата. Повече от преди ли?

Да, значително. Колкото и да не се обръща внимание е факт, че децата живяха в ковид ситуация две години. През цялото това време те нямаха пълноценна комуникация и това оказа влияние на поведението им. Те реагират първосигнално, загубили бяха елементарни навици. Засилената вербална агресия е следствие от неприсъствената форма на обучение.

-Положителната промяна, която наблюдавате, колко време ще продължи според вас?

С пижами на училище е само една от поредицата инициативи, които подготвяме.  Те са с акцент върху нетрадиционните начини на поведение, търсим начин да сме по-близо до учениците и те да се чувстват сигурно и уютно както у дома. Само една отделна проява не може да има положително въздействие върху поведението. Трябва да има поредица от дейности в различни възрастови групи. Колкото са по-разнообразни, толкова по-голяма успеваемост ще имаме.

-Ще ни издадете ли и друга инициатива?

Всеки носи опакована книга от дома, децата се събират във фоайето и си ги разменят. Никой не знае каква книга ще получи и тази неизвестност поражда интерес.  В тази инициатива участва прогимназиален етап, 5-7 клас, като до момента са се включили 450 души. Другата голяма инициатива, която проведохме, бяха традиционни коледни концерти, които завършваха с чаша детско шампанско. Това създаде усещане у децата, че са големи, а едновременно с това организацията на различни концерти допринесе за атмосфера на инициативност и сплотеност. Те бяха реализирани с помощта на учителите, но водещата роля бе на учениците.

-Как са включени родителите в целия този процес?

Те са включени индиректно. Тяхното присъствие не ги прави по-активни, тъй като децата се срамуват от родителите си, особено в 6,7,8 клас. Те искат помощта на родителя, но тя трябва да остане незабелязана от другите. Те се чувстват горди в домашна страна, но в колективна училищна е по-различно. Родителите участват като помагат с подготовката, обсъждат с децата, изслушват техните разкази.

-В крайна сметка виждате ли повече усмивки?

В тези няколко седмици всичко е много позитивно, децата са лъчезарни, усмивките са най-хубавото нещо в училище тези дни.

-Какво ще пожелаете на вашите ученици?

Взаимност, да се разбираме и да се чуваме, когато говорим. Да не забравяме, че сме различни, да се съобразяваме с различията си. Здраве, разбира се.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.