Пропускане на връзки

Родителите на фокус в работата на Национален център за безопасен интернет през 2024 г.

Родителите ще бъдат във фокуса на дейностите на Национален център за безопасен интернет за изграждане на дигитални умения през 2024 г. Работата в тази посока ще продължи през цялата година и в рамките на партньорство с телекомуникационната компания Yettel. Целта на инициативата е да достигне до родителите в цялата страна, включително в малки населени места, и да ги запознае с ценни и качествени ресурси и информация. Екипът на Центъра ще сподели информация и насоки към родителите как да развиват дигитално-медийните умения на децата си и как да ги научат да управляват по-добре дигиталния си живот, как да не попадат в рискови ситуации и какво да правят, ако срещнат проблем онлайн. Родителите ще имат възможност да се включат в срещи на живо с експерти от Центъра, които допълнително ще споделят с тях важни съвети и препоръки.

Нуждата и очакванията на децата да бъдат подкрепени от родителите си се потвърждава от ново проучване, представено вчера от Yettel. То сочи, че младото поколение има сериозен интерес да научи повече за безопасното използване на интернет. Близо 80% от децата и подрастващите изразяват готовност да надграждат уменията си за предпазване от онлайн заплахи, като очакват да получават нови знания на първо място от родителите си (68%), но училището също остава ключово място за изграждане на тези знания.

Въпросът е до колко родителите се чувстват подготвени да подкрепят децата? През тази година Центърът ще въоръжи родители с успешни инструменти за справяне с различни ситуации онлайн.  В същото време 93 % от родителите на тийнейджъри очакват децата им да споделят, ако има проблем в Мрежата, но на практика родителите в много случаи не разпознават сигналите, че нещо не е наред. Отделно 52 % от родителите на тийнейджърите и 15 % от родителите на деца не осъществяват контрол върху съдържанието, което децата им потребяват в Мрежата – тема, с която експертите на Центъра ще запознаят родителите. Междувременно, ако като родител  имате притеснения относно темата с контрола, може да прочетете ценен материал по нея тук .

Инициативата за работа с родители е продължение на общата кампания на Yettel и НЦБИ „Дигитални скаути“, която обхвана ученици и учители през миналата година. Достигнахме до 47 000 деца и младежи, които получиха нови знания по онлайн безопасност, а повече от 12 000  подобриха дигиталните си умения. Бяха създадени 25 образователни видеа, достъп до които имат 500 000 ученици, учители и родители.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.