Пропускане на връзки

Родители негодуват срещу новите превозни документи

През последната седмица по превозните средства, а и в онлайн пространство врят и кипят страсти. Причината, както се досещате, са новите превозни документи, които влязоха в сила от началото на годината. Докато някои са доволни от промените, не липсват и хора, особено родители и пенсионери, които негодуват срещу тях. Най-голям проблем за ползващите градски транспорт се оказва липсата на възможност за карта само за една линия на наземния транспорт или метрото и размера на едногодишните карти.

Проверка в сайта на Центъра за градска мобилност показва, че ученици и студенти могат да ползват годишна карта за всички линии, която струва 200 лева. Младежи до 26 години пък могат да се възползват от тази услуга срещу 250 лева. Въпреки че от Центъра за градска мобилност обясняват, че по този начин стимулират използването на годишни карти и че така излиза по-евтино, родители се оплакват, че тази услуга не ги удовлетворява. От една страна много от децата, но не само те, не ползват всички линии, от друга по време на ваканциите почти не ползват градски транспорт, а от трета – на родителите им е трудно да дадат толкова огромни суми в началото на годината. Размерът на картите драстично нараства за хора с две или повече деца.

Прави и впечатление, че от такса не са освободени ученици обхванати от социални услуги в общността от резидентен тип или настанени в приемни семейства или специализирани институции за деца в структурата на СО.

Ползващите градски транспорт се възмущават и от глобата от три лева, в случай, че не си се валидирал в превозното средство.

Какво е вашето мнение за въведените промени?

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.