Пропускане на връзки

Родители настояват да извиняват сами повече отсъствия на учениците

Асоциация Родители подкрепя петиция, в която се настоява родителите да могат да извиняват сами отсъствията на децата си без електронна извинителна бележка, в случай, че не се чувстват добре здравословно.

Предложението вече е събрало над 5 хил. подписа на родители, които настояват е-бележката, въведена на 1 октомври, да не бъде единственият медицински документ, с който да се извиняват отсъствия. Това съобщи авторът на петицията Ирина Манушева пред БНР. По думите й у нас има изключително стриктна политика за отсъствията на децата.

Припомняме, че въпреки очакванията електронната бележка да улесни цялата процедура, през последния месец станахме свидетели на големи пропуски в системата и вълна от недоволство срещу промяната.

Отбелязваме, че в Национална мрежа за децата всекидневно постъпват многобройни сигнали за забавяния в издаването на бележка, която се генерира на база на амбулаторен лист и изисква изрично присъствие и изчакване на пациента и неговия родител пред лекарския кабинет; задава голям интервал между издаването на бележки на различни пациенти, което допълнително заема от ограниченото време на лекарите за прегледи и работа с пациенти; в някои случаи бележките не се отчитат от системата на училището, когато личният лекар е в едно населено място, а училището – в друго; създава проблем при необходимост от издаване на бележка дори при рутинни и профилактични прегледи при специалист, поради откази на специалисти да издават бележки и препращане отново към личния лекар; не на последно място, натоварва допълнително бюджета на родители, тъй като издаването на бележка е извън пакета дейности, покривани от НЗОК, и някои лекари изискват административна такса, която достига и до 10 лв.

Позицията на Асоциация Родители е, че даването на право на родителите да извиняват определен брой краткосрочни отсъствия по медицински причини на деца и ученици, ще улесни както здравната, така и образователната система. В същото време ще подобри връзката и комуникацията между детските заведения, училищата и родителите и ще „осветли“ редица досега съществуващи практики да се извиняват с медицинска бележка краткосрочни отсъствия, които са допуснати не по медицински причини, тъй като няма как да се наложи ограничение или да се оспори истинността на медицинска бележка издадена от лекар, но в същото време може да се ограничи и контролира по-добре броят на отсъствия, които родителят извинява.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.