ЗА ДА РАЗЦЪФТЯТ...
October 21, 2020
  • наръчник

ЗА ДА РАЗЦЪФТЯТ...

... или как да създадем за децата си подкрепяща среда за развитие

Наръчник за родители на деца от 0 до 7 г.

Още с появата на детето всеки родител се изправя пред куп въпроси, които заплашват да го затрупат от първия ден: Какво да правя? Какво да не правя? Дали няма да му навредя? Кой е най-правилният начин да…?

С порастването на детето камарата въпроси продължава застрашително да расте: Какво да казвам и какво да премълчавам? Дали да му помагам или да го оставям да се справя само? Да го наказвам или да го награждавам?

И през цялото време стои големият въпрос: Как да направя така, че детето ми да израсне самостоятелен, успешен и щастлив човек?

Както знаем, децата не идват с инструкции за употреба. Тази книжка също не е ръководство, което можете да следвате буквално и което ще ви гарантира, че с няколко прости стъпки ще станете идеалния родител. В тези няколко страници ние споделяме с вас работещи подходи за създаване на среда, която подкрепя пълноценното развитие на децата, защото вярваме, че не трябва да дърпаме тревата да расте, а да я поливаме подходящо и да я подстригваме понякога, за да дадем простор на вътрешната й сила да избуява сочна и зелена.

За по-голямо удобство сме разделили подходите на няколко области, подредили сме ги и според възрастта на децата, но както сами ще се убедите, областите често се припокриват. Идеята е една – да си поговорим за това какво да правим, какво да казваме, какви послания да отправяме към детето с нашето поведение така, че да създаваме подкрепяща среда във всяка област и да помогнем на детето да порасне като най-добрия възрастен, който може да стане.

Наръчникът „За да разцъфтят…“ е изработен благодарение на методиката „Насоки към семействата за постигане на сигурност при децата“, създаден от Фондация „За нашите деца“ с помощта на повече от 300 души, сред които деца, младежи и професионалисти в сферата на детското благосъстояние.

ЗА ДА РАЗЦЪФТЯТ...
Асоциация Родители
Асоциация Родители
Насърчаваме родителите да бъдат най-добрите родители, които могат да бъдат, и подкрепиме децата да се превърнат в най-добрите възрастни, които могат да станат.
Контакти
София, жк. Яворов, бл. 73, ет. 2
office@roditeli.org
Удобните спирки
ж.к. Яворов
тролей 4, 5, 8, 11 и автобус 84
Румънско посолство (бул. Ситняково)
автобус 120, 305, 413
Румънско посолство (ул. Шипченски пр.)
трамвай 20, 23
Следете
Създадено отAmmuse logo