Проекти

Създаване на по-добра интернет среда за децата чрез защита, превенция и образование
Създаване на по-добра интернет среда за децата чрез защита, превенция и образование
June 17, 2019

Асоциация Родители от 2007 г. е част от Националния център за безопасен интернет. Заедно с нашите партньори от Центъра работим за позитивна и безопасна онлайн среда за децата. Част от тази дейност е и да информираме родителите и образователните специалисти за онлайн рисковете и да им помагаме да развиват у децата уменията на 21 век.

Проектът, който Асоциацията изпълнява в периода юли 2016 г. - декември 2018 г., „Създаване на по-добра интернет среда за децата чрез защита, превенция и образование“ (Creating Better internet for kids by protection, awareness raising and education) се изпълнява на национално ниво и е финансиран от Програма „Безопасен интернет“ на Европейската Комисия (European Commission Directorate General Information Society and Media). Проектът има за цел създаването на безопасна онлайн среда за децата и младежите, развиването и повишаването на тяхната дигитално-медийната грамотност, както и насърчава позитивната и отговорна употреба на интернет и мобилните технологии. Част от проекта е и услугата за деца, родители и образователни специалисти - Консултативна линия за онлайн безопасност 124 123. Асоциация Родители е основен партньор в проекта на водещата организация Фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

Да бъдеш Баща
Да бъдеш Баща
April 25, 2019

В Асоциация Родители вярваме, че децата растат най-пълноценно, когато и двамата родители са активна част от живота им. Проектът Да бъдеш Баща се основава на идеята, че добрата и силна връзка между децата и техните бащи води до по-уверени, спокойни и успешни деца, и до по-стабилни и сигурни мъже, тоест, тя се отразява позитивно на цялото семейство. Много по-малко вероятно е дете, което има добра връзка с баща си, да пострада от насилие. Затова от 2013 г. осем български НПО, с координатор Асоциация Родители, действат в подкрепа на връзката баща - дете. Досега над 320 различни организации от повече от 90 населени места в България са участвали в Да бъдеш Баща. Част сме от международната кампания за бащина грижа MenCare, която обхваща над 45 държави на 5 континента.

Да бъдеш Баща се финансира от Фондация ОАК. Настоящата втора фаза на проекта продължава от 2017 до 2020 г.

Овластяване на децата в дигиталната епоха чрез ранно развитие на дигитална грамотност
Овластяване на децата в дигиталната епоха чрез ранно развитие на дигитална грамотност
April 25, 2019

Асоциация Родители стана част от този проект, защото той си поставя за цел да развие дигиталната грамотност на децата в начален курс на образованието, както и да включи семействата и училищата в този процес - тема, която от години вълнува нашия екип.

Проектът се изпълнява в периода 01.09.2015 г. – 31.08.2018 г., на национално ниво. Асоциация Родители е основен партньор на водещата организация Фондация „Приложни изследвания и комуникации“. Финансирането (стойност 877 804 лв.) е по линия на Фондация ОАК, Програма „Предотвратяване на злоупотреба с деца“.

В рамките на проекта направихме национално представително изследване „Децата на България онлайн“ и методически наръчник за учители в начален курс за ранно развитие на дигитално-медийна грамотност. Инициирахме учредяването на Коалиция за развитие на медийната грамотност на българските деца.

Асоциация Родители
Асоциация Родители
Насърчаваме родителите да бъдат най-добрите родители, които могат да бъдат, и подкрепиме децата да се превърнат в най-добрите възрастни, които могат да станат.
Контакти
София, жк. Яворов, бл. 73, ет. 2
02/944 17 99
office@roditeli.org
Удобните спирки
ж.к. Яворов
тролей 4, 5, 8, 11 и автобус 84
Румънско посолство (бул. Ситняково)
автобус 120, 305, 413
Румънско посолство (ул. Шипченски пр.)
трамвай 20, 23
Създадено отAmmuse logo