Пропускане на връзки

Проект: Пътеводител „Как да оцелеем с тийнейджър?“

Е, добре, животът с тийнейджър може и не винаги да е на живот и смърт. Но, така или иначе, в Асоциация Родители добре знаем каква подкрепа се предлага в България за родителите на тийнейджъри, и отговорът е почти никаква, особено от институциите. И го знаем не случайно, а защото проведохме обхватно изследване на тази тема по поръчка на УНИЦЕФ България. И, наред с другите много интересни открития, решихме, че ще търсим възможности да работим за това родителите на тийнейджъри също да имат достъпен, интересен и весел материал, който да могат да погледнат, когато имат нужда от ценна информация и полезни идеи.

Периодът на тийнейджърството е преходен не само за самите юноши, а и за цялото семейство. В младите хора се сплитат детството и навлизането на личността, която ще стане големия човек – през отстояване на себе си, експерименти, избори. Родителят прави крачка назад, но ще установите, че, когато децата ви се чувстват несигурни, те искат да могат да се обърнат към вас и да намерят подкрепата, която им е нужна. Разбира се, невинаги всичко върви гладко.

Целта ни е да подкрепим родителите с актуална информация, създадена от професионалисти в детското развитие, родители и тийнейджъри, като я систематизираме и направим достъпна в Пътеводителя „Как да оцелеем с тийнейджър?“. Ще действаме рамо до рамо с тийнейджърите, като ги поканим да напишат писмо до родителите с което да разкажат какво е да си тийн в съвременния свят, какво ги вълнува, какво биха искали, как си представят отношенията с възрастните. Най-добрите творби ще включим в Пътеводителя. Освен да насърчим децата да пишат, ще успеем през техния поглед да представим предизвикателствата, през които те минават в тази възраст и това ще засили емпатията и връзката между деца и родители. Чрез допитване до родителите и тийнейджърите ще изведем най-важните нужди, въпроси и притеснения и на база на тях ще изведем темите, по които ще се изкажат професионалисти и ще оформят съдържанието на Пътеводителя.

Възможността да създадем Пътеводителя получихме благодарение на програма „Ти и Лидл за по-добър живот“, откъдето идеята ни беше оценена и проектът – одобрен. Той ще продължи до месец юни 2023 г., когато всичко ще бъде готово.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.