Пропускане на връзки

Постигнахме го: Учениците ще имат право на до 15 дни отсъствия по семейни причини

Учениците ще имат право да отсъстват до 15 дни от училище по семейни причини с бележка от родителя. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. В момента тези дни са до 3 с молба към класния ръководител и още 7, но само със санкция на директора на съответното училище.

Новината бе обявена след месеци на активна кампания в полза на промяната от страна на Асоциация Родители и други неправителствени организации. През последните месеци членове на екипа на Aсоциацията взеха участие в разговори и работна среща с представители на Министерство на образованието и науката, на които настояваха да се увеличи броят на дните, в които родителите сами могат да преценят да задържат децата си вкъщи при първи симптоми на неразположение. В подкрепа на търсената промяна бе инициирана и петиция, чийто автор е Ирина Манушева, в която се призоваваше родителите да могат да извиняват сами отсъствията на децата си без електронна извинителна бележка. Припомняме, че въпреки очакванията електронната бележка да улесни цялата процедура по извинения на отсъствията на учениците, през последните месеци станахме свидетели на големи пропуски в системата и вълна от недоволство срещу промяната.

Обсъждаме този проблем с различни родителски асоциации през последните месеци. Понякога се налага детето да не посещава училище заради неразположение или семеен проблем. Затова правим промяна в Наредбата за приобщаващо образование – увеличаваме тези отсъствия по семейни причини на 15 за всяка учебна година“, призна приноса на гражданския сектор и министър Цоков.

По думите му ще се облекчи и редът за тяхното използване като молбата за всички полагаеми дни ще се подава само пред класния ръководител. С това ще се разтоварят и директорите на училищата, които досега трябваше да разрешават част от тези отсъствия. Предлаганата промяна в Наредбата за приобщаващо образование предстои да бъде публикувана за обществено обсъждане. Очаква се тя да влезе в сила до края на февруари.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.