Пропускане на връзки

Помощи за деца във 2., 3. и 4. клас ще се отпускат без удостоверение за записване в училище

Агенцията за социално подпомагане започна да приема заявления за отпускане на еднократна помощ от 300 лева за ученици записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас. Финансовата помощ се отпуска на всички деца, независимо от доходите на техните семейства. Сумата от 300 лева се изплаща на два пъти, първата половина след влизане в сила на заповедта за отпускане, а втората – в началото на втория срок, ако детето продължава да учи. Документите се подават до 15 октомври в дирекциите „Социално подпомагане“, а заявлението може да изтеглите оттук: https://asp.government.bg/…/sotsialno…/semeyni-pomoshti/

Еднократните помощи за ученици, които продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас, вече ще се отпускат без да е необходимо удостоверение, че детето е записано в училище, отбелязват от Министерството на труда и социалната политика.

До отпадането на изискването се стигна, след като Народното събрание гласува предложението на Министерството на труда и социалната политика за промяна в Закона за семейни помощи за деца, приета със Закона за държавния бюджет за 2023 г. С нея се дава възможност служителите на Агенцията за социално подпомагане да проверяват по служебен път продължаващите обучението си деца до четвърти клас.

За учениците от първи и осми клас остава изискването да бъде представено удостоверение, че са записани в съответния клас, тъй като за тези класове има предварително класиране и записване.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.