Пропускане на връзки

Първата родителска среща в детската градина: Какво е важно да знаем?

Родителските срещи за родителите, чиито деца през септември за първи път ще прекрачат прага на детската градина, вече се провеждат. Нашият съвет е – не пропускайте първата родителска среща. На нея ще се запознаете с учителите, помощник-възпитателите, другите родители. Това е чудесна възможност да започнете изграждането на ваша общност в детската градина и да помислите как може заедно да направите средата, в която децата ви ще прекарват голяма част от деня си, по-добра. На първата родителска среща учителите ще ви запознаят с основните правила в детската градина, дневния режим, към кого да се обръщате по различни въпроси, които ви вълнуват.

Това е много подходящ момент да договорите с учителите и другите родители правила за комуникация помежду ви – във всяка детска градина има различен режим на посрещане и изпращане на децата и не винаги ще се виждате с педагогическия персонал толкова често, колкото ви се иска. А и моментът на предаване на децата не е най-подходящият, ако искате да обсъдите някой по-важен въпрос, така че е добре да знаете как и кога можете да го направите. На родителската среща вероятно ще ви дадат и списък с нещата, които трябва да подготвите, за да се чувства детето ви добре в градината – дрешки, хигиенни материали, материали за рисуване, моделиране и т.н. Ако имате въпроси по този списък, не се колебайте да ги зададете. Покажете, че за вас е важно да разбирате всичко, което се случва, и заявете своята готовност да съдействате за подобряване на средата и отношенията в детската градина.

Общността в детската градина

В детската градина децата попадат в една нова среда – общност от връстници, учители, родители на други деца. Това е необходим етап от развитието на всяко дете. Така малчуганът навлиза в обществото и започва постепенно да усвоява навици и умения, важни за социалния живот. Със сигурност за него не е лесно да се ориентира в толкова различни и сложни взаимоотношения и да намери начин да се справи. Не е лесно и за родителите, които трябва да успеят да изградят партньорски отношения с учителите и помощник-възпитателите, доверие с другите родители, да опознаят другите деца, с които ежедневно общува детето им и да му помогнат да намери своето място сред тях. Всичко това обаче си струва усилията, защото чрез изграждането на силна общност в детската градина не само се намалява вероятността от инциденти и прояви на насилие, но и се създава среда, в която детето да е щастливо и да разгърне пълните си възможности.

За още ценни съвети, свързани с детската градина и живота на детето в новата среда разгледайте наръчника ни „Добре дошли в детската градина“.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.