Пропускане на връзки

Осъзнатото хранене или #ХраненеСмисъл

Както всички знаем, начинът на хранене има ключова роля за здравето и на децата, и на възрастните. Асоциация Родители винаги сме поддържали тезата, че е необходимо да се храним информирано и осъзнато. Ето защо се вълнуваме и от най-новата дългосрочна инициатива на Lidl – #ХраненеСмисъл. Чрез нея лейбълът доразвива понятието за осъзнато хранене и акцентира върху това, че то е не само грижа за нашето собствено здраве, но и грижа за здравето на нашата планета.

 

Особено любопитство буди научно обоснованата Планетарна здравословна диета, която всъщност е една позабравена концепция за храненето, от времето на нашите предци. Това е начин на хранене, който включва  консумация предимно на продукти с малък въглероден отпечатък (плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, варива, ядки и ненаситени мазнини). Такъв тип хранене не само щади природата, но допринася за нашето здраве и има потенциал да намали тежестта на социално значимите заболявания на цивилизацията.

И още нещо важно – ако здравословното хранене се асоциира предимно с консумацията на плодове и зеленчуци, то осъзнатото хранене е балансираното хранене и включва консумацията на продукти от всички хранителни групи, но в определени количества. Освен това ключова е и консумацията на сезонни и местни продукти. Точно, както са се хранили нашите баби и дядовци, нали?

Обръщайки внимание и на грижата за планетата, важен акцент в концепцията за #ХраненеСмисъл е продуктите да са произведени в условията на устойчиви практики и стандарти.

Планетарната здравословна диета, разработена от научната комисия EAT-Lancet, наистина включва цялото разнообразие от храни, но ключът към нашето здраве и здравето на планетата е в тяхното съотношение и произход. Например, производството на животински продукти има най-значимо въздействие върху околната среда. Ето защо колкото повече растителни продукти консумираме, толкова повече щадим природата, биологичното разнообразие и собственото си здраве. Затова освен с предлагането на свежи и проверени за над 700 вида пестициди плодове и зеленчуци, Lidl се ангажира до 2025 г. постоянно да увеличава дела на растителните източници на протеини в своя асортимент от продукти собствени марки – включително чрез разгръщане на гама от веган и вегетариански предложения Vemondo. Добрата новина е, че от март голяма част от тях са с трайно намалени  с до 38% цени! Така например растителна напитка Vemondo може да бъде закупена на цената на същото количество прясно мляко. По този начин Lidl дава възможност на всички, които искат да се хранят здравословно и устойчиво, да го правят, без да се налага да отделят повече средства, отколкото за стандартни продукти.

Водени от тази нова концепция за осъзнато хранене – добро за нас, добро за планетата, от Lidl предприемат още множество мерки, за да предложат на клиентите си отличен асортимент собствени хранителни марки за по-здравословен и устойчив начин на хранене и живот.

 

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.