Опасно предизвикателство в ТикТок набира популярност сред децата

January 24, 2023
  • новини

Опасно предизвикателство в ТикТок набира популярност сред децата

ТикТок е може би най-бързо набиращата популярност платформа, и то главно сред младите хора. Но не само. В социалната мрежа все по-често попадат деца, като възрастта, на която за първи път влизат в нея, въпреки че има ограничения, пада все повече и повече.

ТикТок обаче крие много рискове, за които медиите и специалистите по онлайн безопасност  алармират от години. Сред най-опасните заплахи в момента е „предизвикателството със задушаване“ (Blackout Challenge), заради което има нови смъртни случаи сред деца.

Подобен тип онлайн предизвикателства се разпространяват в интернет още от далечната 2008 г., като според данните до момента заради тях са загинали 80 деца. Този тип предизвикателства имат за цел задушаване по един или друг начин, което води до усещане на замаяност или временно безсъзнание. Експертите обаче предупреждават, че ако притокът на кислород към мозъка намалее за три минути, това може да доведе до увреждане на мозъка, ако пък е за повече от пет минути, може да предизвика смърт.

Сега тези опасни трендове са и в ТикТок, съобщава агенция Блумбърг, като най-пресният фатален случай, вследствие на тази игра е отпреди дни. 12-годишното дете Милагрос Сото от Аржентина умира на 12 януари, след като се впуска в това предизвикателство.

За последните 18 месеца 15 смъртни случая на деца на 12 г. и по-малки от 12 години и 5 на тийнейджъри на 13 и 14 години се свързват с  опасния тренд, съобщава Bloomberg Businessweek.

Въпреки че от ТикТок отричат те да са свързани със социалната мрежа, срещу нея има няколко заведени дела.

А ето и някои от признаците, за които трябва да внимават родителите:

Кръвясали очи

Следи по шията

Силни главоболия

Чувство за дезориентация, след като детето е било само

Като други подобни предизвикателства, които са били популярни преди време в онлайн пространството, можем да посочим Сол и лед и Лъжичка канела.

Родители, наблюдавайте децата си и говорете с тях, защото това може да спаси живота им.

Създадено отAmmuse logo