21 години от трагедията в "Индиго" - Колко са важни децата в България?

December 21, 2022
  • новини

Часът е 18.30, мястото - „Индиго“. Над хиляда деца на възраст между 12 и 18 години чакат на минус десет градуса, за да слушат Колумбиеца и М'глата. Някой извиква „Пускат без пари!“ Тълпата се втурва навътре… По-нататък всички помним.

Днес отбелязваме 21 години от един от най-черните дни в новата история на България. На днешния ден през 2001 г., дни преди най-светлите празници в годината, живота си губят 7 деца, стъпкани от тълпата в опит да влязат в дискотека „Индиго“.

Екипът на Асоциaция Родители помни тази дата и всяка година на нея правим равносметка колко са важни децата ни в България.

Споменът за трагедията не избледнява и носи тъга всяка година в навечерието на Бъдни вечер и Коледа. За безвъзвратно изгубените детски животи напомня и Дървото на живота, издигнато в памет на жертвите на мястото на трагедията. Да помним ужаса, страха, безхаберието. Да не забравяме, че всяка липса на действие, всяко пренебрегване на правилата, всяко потъпкване на закона носи последствия за нашите деца. Споменът е жив и за да знаем и да изискваме да има цялостно мислене, визия и политики, насочени към осигуряване на безопасна, сигурна и подкрепяща среда за децата от най-ранна възраст до пълнолетие.

Макар и много тъжен, трагичният инцидент всяка година е повод за един разговор за децата, тяхното бъдеще и развитие, който по принцип трябва да е на дневен ред без почивка. Ние вярваме, че като общество сме достатъчно зрели, за да можем да защитим най-беззащитните – децата, които са бъдещето на нашата страна. Смятаме, че важността на темата за децата и техния просперитет се осъзнава в достатъчно пълна степен от управляващите, институциите и родителите.

В този ред на мисли ние настояваме усилията за осигуряване на безопасна, качествена и развиваща среда за нашите деца да бъдат умножени!

Необходим е много по-сериозен и системен контрол върху темите свързани със сигурната среда на децата относно:

-продажба на алкохол и цигари на непълнолетни

-достъп до нощни заведения на непълнолетни

-достъп до психоактивни вещества

-безопасност в интернет

-достъп до игрални зали и сайтове

- безопасност на движението по пътищата в градовете и извън градовете

Това са само базовите неща, които държавата трябва да подсигури, за да живеят децата в сигурна среда. Пътят за реализирането им минава през следването на закона, контрола върху спазването му, ефективните санкции за нарушителите, но и превенцията по всяка от гореспоменатите точки.

Призоваваме децата да не спират да бъдат приоритет на всеки възрастен и на държавните институции. Защото всяко едно решение, разпоредба, закон има отношение към децата и към бъдещето на тази държава. Нека инцидентът в „Индиго“ ни бъде обеца на ухото, нека не допускаме повече такива трагедии, нека се погрижим за децата на България!

Създадено отAmmuse logo