Асоциация Родители стартира проект за дигитално-медийна грамотност на децата в доучилищна възраст

December 18, 2019
  • новини

Днешните деца се раждат с телефон или таблет в ръка и често родителите се впечатляват от завидната лекота, с която дори най-малките боравят с дигиталните устройства. През популярните клипчета и песнички до интересните игри, интернет и мобилните устройства предоставят на децата забавление, игра и разнообразие. И въпреки тези възможности, употребата на интернет и дигиталните технологии в ранна възраст може да крие определени рискове. Привидно колкото и добре да се справят децата със смарт устройствата, те все още нямат необходимите умения, за да гарантират безопасността си онлайн.

Асоциация Родители, като част от Националния център за безопасен интернет, счита темата за безопасността на децата в интернет за изключително важна, както подкрепя и родителите по този въпрос. Чрез проекта „Грамотни деца в дигиталния свят – развиване на дигитално-медийната грамотност на децата в доучилищна възраст“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Обществен борд на TELUS International в България, Асоциацията ще продължи дейността си в тази насока, като се съсредоточи върху децата от 0-7 г. и техните родители.

Проектът предвижда изработването на книжка с игри, които да развиват у децата т. нар. дигитално-медийна грамотност, включваща различни умения като информационна грамотност, комуникация и сътрудничество, безопасност, създаване на съдържание и решаване на проблеми. Книжката ще бъде придружена от наръчник за родители, който ще включва актуална информация по темите, които най-често вълнуват родителите – кога да дам телефона на детето, колко време да прекарва на ден онлайн, как да огранича достъпа му до определени сайтове и т.н. Деца и родители ще имат възможността да изпробват семейния комплект на няколко тематични работилници.

Асоциация Родители от години работи за това децата да бъдат в безопасност в интернет и проектът „Грамотни деца в дигиталния свят“ е поредна стъпка в тази посока. Вярваме, че ще срещнем подкрепата на родителите и професионалистите, работещи с деца, за тази така важна тема.

Създадено отAmmuse logo