ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

April 01, 2019
  • новини
  • актуално
  • събития

Инициативата Ден на розовата фланелка датира от 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

„Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.“ „Ключ към Училище без страх“ кани всички ученици, учители и родители да отбележат Деня на розовата фланелка по свой собствен начин и да го споделят на платформата на събитието във фейсбук:

Ден на розовата фланелка 2019

Отбелязването на Деня ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза всеки ден. От тази година Фондация „Асоциация Анимус“, с подкрепата на МОН, Столична община и Фондация Оук, стартира нова програма „Клас от приятели“ за справяне с насилието и тормоза в училище в рамките на инициативата „Ключ към Училище без страх“. Кампанията за Деня на розовата фланелка е съвместно с Национална кампания „Да Бъдеш Баща“, обединението „Детство без насилие“ и „Партньорство за учене и действие“. Каним ви да качвате снимки и да споделете за протичането на Деня във вашето училище във Facebook в събитието Ден на розовата фланелка 2019, за да усетим заедно силата на съпричастността и взаимната подкрепа.

Създадено отAmmuse logo