Пропускане на връзки

Научи повече за твоите социални права в ЕС с кампанията на Европейската комисия „Време е да действаме“

Знаеш ли, че притежаваш социални права, които защитават интересите ти на работното място? И не само в тази област, а също и в други ключови сфери на живота като семейство, доходи, равенство или умения. Те са твой спътник по време на цялата ти кариера и семеен живот, независимо от твоята възраст, пол, наличие на увреждане, произход или сексуална ориентация.

Невинаги е лесно да се ориентираш какви са твоите права, как можеш да се възползваш от тях  или към кого да се обърнеш за помощ. Именно затова кампанията „Време е да действаме“ има за цел да разясни как да упражняваш социалните си права, така че да можеш да изградиш живота, семейството и кариерата, които искаш.

Всички тези права са заложени в Европейския стълб на социалните права и плана за действие към него, който беше одобрен от всички държави от ЕС. Той определя какво могат да направят държавите членки и ЕС, за да превърнат принципите на Стълба в реалност.

Благодарение на обучителните инициативи, финансирани от ЕС, можеш да получиш обучението, от което се нуждаеш, за да се възползваш максимално от новите възможности на пазара на труда. Всички възможности може да видиш в уебсайта на кампанията.

Освен това ЕС ти гарантира правото на баланс между професионален и личен живот, за да се грижиш за семейството си, без да губиш от ценното време, което може да прекарвате заедно. Ти и твоето семейство имате социална защита, включително достъп до здравни услуги и пенсии.

ЕС полага усилия също така да гарантира, че всички граждани получават справедлива минимална заплата. Това означава, че ще можеш да подсигуриш семейството си и ще допринесеш за намаляване на разликата в заплащането между мъжете и жените, тъй като повече жени, отколкото мъже, получават минимална заплата.

Научи повече за всички възможности, които ЕС ти предоставя и виж наличните ресурси за България на уебсайта на кампанията „Време е да действаме“.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.