Пропускане на връзки

„МОЖЕЩИТЕ“ СРЕЩУ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

Във финалния етап на учебната година, в десетки училища в България ще се проведе „Час на класа“, посветен на тютюнопушенето. Ученици и учители ще обсъждат избора да бъдем здрави, причините, поради които хората решават да пушат, откриването на алтернативните възможности, които да помогнат на учениците да задоволят потребностите им, без да се налага да употребяват цигари. В рамките на часа на класа, във видео материал ще бъде представен и добрия пример на „МОЖЕЩИТЕ“ – група талантливи младежи, които ще демонстрират своите невероятни умения. Освен ценни послания, героите на кампанията ще отправят и едно предизвикателство към своите връстници – конкурсът „Разкрий силата си“. В рамките на надпреварата ще бъде допълнена групата от супергерои, които ще станат част от първата част от комикс-новелата „МОЖЕЩИТЕ“.

Те са „МОЖЕЩИТЕ“ – група суперталанти, които ще се изправят срещу тютюнопушенето в името на здравето на своите връстници. Двукратната олимпийска шампионка Мариела Костадинова (18 г.), водачът в световната ранглиста по олимпийско таекуондо Денис Димитров (16 г.), световната шампионка по шахмат Нургюл Салимова (17 г.) и талантливия танцьор Мартин Борисов (13 г.) дават началото на тази нова организация от супергерои. Те ще разкрият своите сили в търсене на нови попълнения в името на каузата – превенцията на тютюнопушенето сред учениците на възраст 12-16 г.

„МОЖЕЩИТЕ“ са онзи добър пример, от който младите хора имат нужда, за да им напомня, че здравето е безценно, а пушенето отдавна не е начинът да изглеждаш пораснал или необходимо условие, за да бъдеш заобиколен от приятели. Невероятната история на „МОЖЕЩИТЕ“ ще се превърне в истинска комикс-новела, а герои на страниците й ще бъдат именно новите супергерои, които ще открием заедно в рамките на една неповторима кампания.

КАМПАНИЯТА:

Асоциация „Родители“ и „Заедно в час“, с подкрепата на АстраЗенека България, стартират социалната кампания „МОЖЕЩИТЕ / Разкрий силата си“, която се фокусира върху превенцията на тютюнопушенето сред учениците на възраст между 12-16 години, определяна като ключов период за съзряването на младите хора и формирането на изборите и навиците им.

Кампанията ще бъде разгърната в рамките на часа на класа в българското училище в пряко взаимодействие с преподавателите, чиято роля е ключова за успеха на инициативата. Учителите ще разполагат с атрактивно видео съдържание, специален наръчник, съдържащ отправни точки и инструкции за провеждането на дискусия по темата за тютюнопушенето.

Целта на кампанията е да повиши информираността за вредите от тютюнопушенето сред младите хора, като засили ангажираността на родителите, учителите и учениците по темата за сформирането на навика, който след време може да доведе до възникването на хронични заболявания, повлияващи качеството на живот.

Инициативата цели и да създаде среда на подкрепящи възрастни, които в своето общуване с децата им помагат да се замислят за модела на своето поведение.

Кампанията ще продължи три години в опит да постигне устойчивост и значими резултати по промяна на статистиката на СЗО, в която българските ученици са на челни места по ранни опити за употреба на тютюн в Европа.

Подробна информация и всички материали, необходими за провеждането на часа на класа могат да бъдат открити на mojeshtite.bg.

Програмата „МОЖЕЩИТЕ / Разкрий силата си“ е част от глобалната инициатива на АстраЗенека “Young Health Programme” насочена към превенция и ограничаване на хроничните заболявания сред младите хора по света. Платформата се ражда преди 10 години и вече обхваща 28 държави, сред които е и България. От създаването си до нес, YHP достига над 12 млн. младежи, включва партньорства с над 30 неправителствени организации, а над 20 000 са обучените здравни работници.

„МОЖЕЩИТЕ / Разкрий силата си“ ще покаже на всички млади хора, че могат да бъдат супергерои. За целта ще ги срещнем с талантливите, смелите, работливите, онези мечтатели, които търсят верния път и вярват в своите възможности.

За Асоциация РОДИТЕЛИ

Асоциация РОДИТЕЛИ е сдружение за осъществяване на общественополезна дейност с мисия да насърчава родителите да бъдат най-добрите родители, които могат да бъдат, и да подкрепя децата, за да се превърнат в най-добрите възрастни, които могат да станат. Асоциация Родители работни групи към Националния съвет за закрила на детето; Обществения съвет за безопасния интернет; Основни цели на организацията са развитието и утвърждаването на идеята за родителството като основна духовна ценност в обществото и семейството като естествена среда за отглеждане и възпитание на децата.

Фондация „Заедно в час“

“Заедно в час” е неправителствена организация, която вече 10 години работи за осигуряване равен достъп до качествено образование за всяко дете. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. „Заедно в час“ е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.

AstraZeneca

AstraZeneca е глобална, иновативна биофармацевтична компания, която работи по откриването, разработването и маркетирането на иновативни медикаменти за лечение

на заболявания основно в три терапевтични области: онкология, кардио-метаболитни и бъбречни заболявания и респираторни и имунологични.

В България АстраЗенека присъства повече от 50 години в лицето на своите предшественици Zeneca PLC и ICI, и е една от динамично и бързо развиващите се компании пред последните години.

АстраЗенека разгръща социално-отговорни инициативи, насочени към подобряване здравето и качеството на живот и разгръщане потенциала на младите хора.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.