Пропускане на връзки

Доц. Михаил Околийски: Родителите и младите хора трябва да знаят, че бездимните тютюневи изделия не са по-малко вредни от традиционните цигари

Доц. Михаил Околийски управлява офиса на СЗО в България от 2014 година. Завършил е Социална терапия в Хумболтовия университет в Берлин, Германия и има докторска степен по психотерапия от същия университет. Работил е в Немска СПИН помощ, а след това ръководи направление „Психично здраве” в Националния център по обществено здраве и анализи, Министерство на здравеопазването в София. Той е член на Изпълнителния комитет на ENMESH (Европейска мрежа за оценка на услугите за психично здраве) и участва в международни епидемиологични изследвания на често срещаните психични разстройства. Създател е на системно здравно образование за различни възрастови групи в училищата. Автор е на над 100 публикации в български и международни научни издания с импакт фактор. Преподава „Сексология и репродуктивно здраве“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград на акушерки, социални работници и медицински сестри.

С доц. Околийски говорим по важна тема, която засяга здравето на децата – тютюнопушенето. Какви са данните за тютюнопушенето сред подрастващите, какви рискове крият конвенционалните цигари, но и широко рекламираните нови бездимни тютюневи изделия, защо е важно да бъде въведено здравно образование в училищата вижте в интервюто:

Доц. Околийски, какви са данните за тютюнопушенето сред подрастващите към момента? Има ли тенденция към намаляване или е обратното?

За съжаление тенденцията у нас е към увеличаване в различните възрастови групи.  Имаме данни за възрастовите групи 13-15 г. и 16-18 г. Те сочат, че около 30 % от момчетата и 40 % от момичетата системно употребяват цигари. Делът на изделия тип Iqos не е точно установен към момента, но се смята, че е доста висок и притеснителен. Предполагаме, че около 20-30 % от употребяващите тютюн  пушат нагреваеми бездимни изделия. Тютюневата индустрия разпространява неверните твърдения, че продуктите й са насочени към хора, които вече пушат конвенционални цигари, но всъщност усилията им са ориентирани към нови потребители и това са нашите деца.

Истина ли е, че новите бездимни изделия са по-малко вредни от конвенционалните цигари?

Дали нещо е отровно в по-голяма или по-малка степен не може да се каже. Една чаша отрова е също толкова отровна колкото половин чаша отрова. Казвам това, защото рисковете при бездимните тютюневи изделия не са достатъчно проучени. За да бъдат установени, е нужно да се проведе дългосрочно изследване, най-малко между 5 и 10 години. Такива изследвания не са правени и всъщност всички данни, с които разполагаме, са от проучвания, проведени от самите тютюневи компании, които са компрометирани от самото начало. СЗО има доклад за вредата от тези нагреваеми изделия, установено е, че те произвеждат токсични емисии, подобно на токсините, открити в цигарения дим.​Въпреки че нивата на няколко токсични вещества в бездимните изделия са по-ниски от тези, които се намират в конвенционалните цигари, нивата на други са по-високи.

Оказва се, че при тях има нови рискове, свързани с изгарянето на пластмаса. Това е канцерогенно и със свойства, които, пак казвам, не са изследвани. Така че можем да говорим за сходен риск с конвенционалните цигари, а и допълнителен такъв, който тепърва ще бъде доказван.

Колко време ще е нужно, за да разберем потенциалните рискове и вреди от новия тип бездимни тютюневи изделия?

До 5-10 години вече ще има дългосрочни проучвания, които ще покажат. Потенциално токсичните вещества са силно променливи и зависят от продукта и начина, по който се използва от потребителите. Аерозолът, на който са изложени младите хора, използващи тези устройства съдържа потенциално вредни вещества, които могат да доведат до необратимо увреждане на белите дробове – пропилен гликол, ултрафини нано частици, метали, канцерогени нитрозамини и карбонили, вещества които имат огромна вреда за младите хора.

Голямата разлика между България и другите страни е, че в другите страни има системни мерки първо да не се допуска рекламата на тютюневите изделия и достигането им до младите хора и второ, налице е много сериозно разясняване на рисковете, които крият.  Подобна политика в България липсва, нямаме и така необходимото здравно образование. Родителите много често се заблуждават, че бездимните устройства са по-малко вредни и купуват на децата си тези външно красиви изделия. Те живеят с чиста съвест, че ги водят по един по-здравословен път. Трябва да отбележа, че в България за разлика от цяла Европа се наблюдава по време на Ковид пандемията и след нея ръст на употребата на тютюневи изделия сред младите хора.

С какво се обяснява този ръст?

По време на пандемията бяха разпространени много фалшиви новини и твърдения, че пушачите са по-малко склонни да се разболеят от Ковид, че видиш ли тютюнопушенето е защитен фактор срещу Ковид 19. Тютюневите компании не спряха и за миг да рекламират продуктите си, а тази реклама всъщност е забранена, но у нас се използва вратичка, за да се рекламират тези устройства – на снимките не е видно стикчето, което се слага в устройството и по този начин не е противозаконно. Затова това красиво съоръжение краси билбордове навсякъде.

Какви са тенденциите в другите държави? Тук очевидно говорим за влошаване на положението с тютюнопушенето при младите хора. Каква е ситуацията на други места?

Първо, такива мащабни реклами на тютюневи изделия липсват, на някои места са абсолютно забранени. В много държави като например Обединеното кралство и скандинавските страни е въведена т.нар. опростена опаковка, за да не бъдат повлияни хората от красиви и шарени кутии. Тези изделия не могат да бъдат видени на касите в магазините, не са изложени пред очите на хората на всяка крачка.

Тук се наблюдава и един феномен, който не е характерен в останалите европейски страни – момичетата пушат повече от момчетата. Във възрастовата група 13-16 г. около 10 % повече момичета от момчета пушат и това е мода, която не се поставя под въпрос. В другите страни подобно поведение е маргинално, има млади, които пушат, но те са изолирана група и на тях не се гледа с добро око.

В България поради тази разпространена реклама и свободната употреба в заведенията, се наблюдава голям брой млади, които пушат. Тази мода съвсем не е отминала у нас.

Проблемът е, че липсват системни усилия от страна на държавата нивата на тютюнопушенето да намалеят. Медиите тук освен това дават трибуна на представители на тютюневата индустрия, които обясняват как имат добри намерения с новите бездимни изделия. Родителите и младите трябва да знаят, че тези нови бездимни изделия не са по-малкото зло. Рисковете, които крият те, всъщност могат да се окажат по-големи дори от тези при конвенционалните цигари.

Какви вреди може да нанесе тютюнопушенето при подрастващите, тъй като в тази възраст организмът все още се развива?

Младите хора няма да се разболеят веднага, но вероятността с течение на годините да развият рак на белите дробове, на гърлото, на ларинкса, друг вид онкологични заболявания нараства. Увеличава се и рискът от сърдечно-съдови заболявания. Това е бичът на нашето общество и той е виден и от статистиката за продължителността на живота – докато при мъжете у нас тя е 69 г., то в Европа е 79-80 г. Тютюнопушенето води и до проблеми в репродуктивната система и онкологични гинекологични проблеми при момичетата, нещо което мен много ме притеснява.

Това са рискове, с които младите е хубаво да са запознати. В този ред на мисли кога ще бъде въведено задължително здравно образование у нас?

Нашите опити за това са донякъде успешни. В плана за възстановяване и устойчивост здравното образование е включено. Трябваше да влезе в сила още миналата година, но се отложи. В момента има работна група между Министерство на здравеопазването, министерства на образованието и други ведомства, които да изготвят съдържанието на това образование, за да може подготвени специалисти, ресурсни учители и психолози да влизат в часовете и по интересен начин да запознават младите хора с темите, които са важни за тях. Очакваме да бъде въведено още през септември, ние сме предоставили информация, предложили сме добри практики, подали сме ръка. Ние обаче не можем да влияем на решението кога ще се случи това и как.

Кои са основните начини за ограничаване на употребата на тютюневи изделия, били те бездимните или традиционните цигари?

Пътят е ясен, но трябва политическа воля – ограничаване на рекламите, въвеждане на опростените опаковки без цветове и картинки, драстично увеличаване на акциза върху тези изделия, спазването за закона и по-добрия контрол. По отношение на акциза е необходимо приравняване на акциза върху бездимните изделия с този на конвенционалните цигари, защото в момента се различават.

 

 

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.