Пропускане на връзки

Каквото качиш в интернет, вече не е лично твое

Димана Додова от Националния център за безопасен интернет и Асоциация Родители работи за изясняване на онлайн рисковете с Ученическия съвет на 42. ОУ „Хаджи Димитър” в София.

До колко децата ни могат да се пазят, когато са онлайн? Знаят ли какво да направят, за да не попаднат в трудна ситуация? Тези въпроси често са в мислите ни като родители. Чували сме, че трябва да учим децата на безопасност в мрежата така, както ги учим да пресичат улицата и да не говорят с непознати. Но често самите ние не познаваме добре клопките в дигиталното пространство.

За радост, представителите на Ученическия съвет в 42. ОУ знаят за не малко от тези клопки – че може да им се начисли сметка на телефона, че някой може да им хакне профила, да им открадне паролите, или още по-лошо – да се добере до техни лични или интимни снимки, с които да ги изнудва. Чудесно! От друга страна, оказва се, че поне половината имат приятел от онлайн игрите, който никога не са виждали на живо. Дали децата реално си дават сметка, че проблемите онлайн могат да се случат и на тях или си мислят, че те се случват само на другите?

На сайта на Националния център за безопасен Интеренет можем да научим много за различните аспекти на безопасността и опасностите онлайн. Всеки – дете или възрастен, може до се обади напълно анонимно на националната телефонна линия за онлайн безопасност за деца 124 123 и да получи консултация и насоки, както и да подаде сигнал там или на горещата линия с имейл на hotline@safenet.bg.

Едно от най-тежките преживявания на детето, подложено на онлайн тормоз, е усещането, че е само, защото няма с кого да сподели какво се случва от страх, че ще бъде наказано – от родителите си, от учителите си или от други значими възрастни. Затова подходът към децата с доверие, а не със заплахи и наказания, е най-добрият, за да разчитаме, че в един тежък момент те ще се отворят, ще споделят и ще дадат възможност да ги подкрепим както ние като родители, така и експертите, и властите, които преследват киберпрестъпленията.

Благодарим за инициативността на педагогическия съветник на 42. ОУ “Хаджи Димитър”  г-жа Бакларова, както и на директора г-жа Лазарова.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.