Пропускане на връзки

Какво е мнението на родителите за по-ранно начало на учебната година: резултати от анкетата

Родители очакват от МОН съдържателна реформа за преструктуриране и олекотяване на учебния материал, а не ранен старт на учебната година

Това е основният извод от изследване на Асоциация Родители, проведено чрез онлайн анкета сред 1 939 родители. Поводът за провеждане на изследването e идеята на МОН учебната година за започва в началото на септември месец, за което се обърнахме към родителите за мнение. В голямото си мнозинство (73%), те категорично НЕ одобряват тази идея. Основната посочена причина за това е, че децата са претоварени и имат нужда от дълга лятна почивка, а причината за това претоварване родителите виждат в прекалено сгъстения учебен план и преподавания материал, който трябва да се преструктурира и олекоти, за да има повече часове за упражнения и усвояването му. Те не вярват, че двете седмици ще допринесат за по-доброто и качествено образование. Нещо повече – много родители виждат това предложение като формална мярка, безсмислено удължаване на годината, а не същностна реформа, която според тях е необходима и трябва да е на първо място съдържателна – в учебния план и материала – и едва след това да се разсъждава необходимо ли е местене на дати.

За родителите, които не одобряват предложението, е важно децата да са навън през топлото време, а не вкарани в класните стаи, в които в началото на септември все още е прекалено горещо. Освен това много семейства използват възможността да отидат на почивка на по-приемливи цени именно през този период. Допълнително, според много родители 15 септември е традиция, която не бива да се изменя.

Едва 18% одобряват или частично одобряват мярката. Най-често (40%) родителите я одобряват при условие, че има други по-дълги ваканции в рамките на учебната година.

Целият доклад може да прочетете ТУК

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.