Пропускане на връзки

Как ученическата раница да стане по-лека и още от най-често задаваните въпроси на родители

В този текст отговаряме на някои от най-често задаваните въпроси от страна на родители на първолаци. А още съвети и отговори на много питания, свързани с първи клас, може да откриете в нашия наръчник „Добре дошли в 1.клас“.

КАКВО ДА ПРАВЯ, АКО ДЕТЕТО НЕ ХАРЕСВА УЧИТЕЛЯ?

Изслушайте детето и се опитайте да разберете защо има съпротиви срещу учителя. Обяснете му, че на хората им трябва време, за да се опознаят, да свикнат един с друг и да започнат да се харесват. Посочете някои черти на учителя, които вие харесвате. Ако след известно време детето все още продължава да има съпротиви срещу учителя, спокойно поговорете с учителя насаме какво може направите, за да се промени нещо.

КАК ДА РАЗБЕРА КАКВО СЕ СЛУЧВА В УЧИЛИЩЕ?

Изслушвайте търпеливо всичко, което детето иска да сподели с вас, дори да ви се вижда незначително. Поддържайте връзка с другите родители от класа, за да имате и друга гледна точка за това, което става там. Поддържайте редовен контакт с учителя и възпитателя от занималнята, задавайте директно, но не агресивно въпросите, които ви интересуват, и имайте търпение да получите отговор, ако се налага да се потърси допълнителна информация

КАКВО ДА ПРАВЯ, АКО ДЕТЕТО НЕ ИСКА ДА ХОДИ НА УЧИЛИЩЕ?

Опитайте се да разберете от детето какво точно го притеснява. Оставете го да разказва за всичко, което намира за важно, макар и на вас да не ви изглежда така. Говорете за чувствата му. Опитайте се да разберете каква е причината за нежеланието му – проблеми с материала, с отношенията с другите деца, с учителя, нежелание да се разделя с дома и семейството, липса на достатъчно интересни неща за правене в училище, липса на достатъчно движение и игри… Потърсете решение на проблема заедно с учителя.

КАК УЧЕНИЧЕСКАТА РАНИЦА ДА СТАНЕ ПО-ЛЕКА?

Помогнете на детето да се научи да изпразва раницата напълно и да подрежда в нея само това, което ще му трябва за следващия ден. Помолете учителите за добро планиране и ясни инструкции, така че да не се налага децата да носят много помагала по един предмет. Проверете каква е възможността част от нещата да остават в училище и ако трябва, съдействайте на училището за осигуряване на шкафчета или рафтчета за всяко дете, за да оставят част от пособията си в класната стая. Проверете дали водата в училищната мрежа е годна за пиене, за да не носи детето бутилка или договорете с другите родители закупуването и поддръжката на подходящ диспенсер за вода в класната стая.

КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ, АКО НЕ СЪМ ДОВОЛЕН ОТ ХРАНАТА, КОЯТО СЕ ПРЕДЛАГА В БЮФЕТА/СТОЛА?

Обърнете се към директора и Обществения съвет с конкретни сигнали за нарушения, които виждате. Запознайте се с нормативната уредба (Наредба 37 на Министерство на здравеопазването и Наредба 9 на Министерство на земеделието и храните) и сигнализирайте при всяка установена нередност. Имайте предвид, че в Столична община оценката на родителите за наемателите на столове и училищни бюфети има определена тежест при следващите кандидатствания на наемателя, така че поискайте да участвате в оценката. Все пак не забравяйте, че училищният стол няма възможност да отговори изцяло на особеностите на домашната ви кухня, така че ако храната там е според нормативните изисквания, но не ви харесва, можете да изберете варианта с домашно приготвена храна в кутия.

ДОСТАТЪЧНО ГОЛЯМО ЛИ Е ДЕТЕТО В 1. КЛАС, ЗА ДА ГО ЗАПИША НА ЗЕЛЕНО УЧИЛИЩЕ?

Ако детето ви има изградени навици за самообслужване – може да се храни и облича самостоятелно, да връзва обувките си, да се къпе и обслужва в тоалетната, може да планирате включването му в Зелено училище. Ако все още то има затруднения в тези области, добре е да съсредоточите усилията си да развие тези умения. За да сте спокойни, че детето ви ще се чувства добре на Зеленото училище, то трябва преди това да се е отделяло от вас за няколко дни – на гости при близки, роднини или приятели. Ако това ще е първото му отделяне, може би е добре да го отложите. Дайте му възможност да се почувства сигурно, че може да се справя и без ваша помощ, и няма да имате проблеми.

ДЕТЕТО ОТКАЗВА ДА ПОСЕЩАВА ТОАЛЕТНАТА В УЧИЛИЩЕ, КАКВО ДА ПРАВЯ?

Посетете заедно училищната тоалетна и още веднъж покажете на детето как да я ползва, как да пуска водата, как да си измие ръцете след това. Осигурете му мокри кърпички и салфетки в чантата. Поговорете дали в тоалетната не се случва нещо, което да го плаши – блъсканица, груб език, блъскане по вратите, и ако е така, потърсете съдействие от училищните власти.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.