Пропускане на връзки

Как да предпазим децата в необятния свят на интернет?

„Интернет е необятен….“

„Не знам на какво ще попадне детето ми…“

„Нямам контрол….“

„Кога да дам на детето си да гледа клипчета? Кога да му разреша телефон?“

„Мисля, че трябва да им задам една рамка, да знаят кое е разрешено и кое не е разрешено…“

„Проблем ли е, ако му давам телефона, за да кротува или докато яде?“

Тези и много други въпроси тревожат родителите, когато стане дума за навлизането на децата им в света на интернет. Знаете ли, че средната възраст, на която децата у нас започват да използват интернет е била 8 години още през 2016 г.? Можем да допуснем, че днес е още по-ниска. Това автоматично означава увеличаване на рисковете – децата по-често попадат на вредно съдържание; 1/3 от децата в България са общували онлайн с човек, когото не са срещали на живо; тормозът онлайн и офлайн между децата е нараснал значително.

На фона на това много родители често си мислят, че децата им знаят повече за интернет от тях и ги оставят в мрежата без контрол, като дори не говорят с тях за онлайн живота им. Статистиките сочат, че над половината деца у нас не споделят с родителите си, когато нещо ги е притеснило онлайн, което значи, че родителите в голяма степен са изолирани от дигиталния живот на децата особено с напредване на възрастта.

Какво може да се направи? Асоциация Родители е част от Националния център за безопасен интернет вече 14 години. За това време сме говорили с много родители, създали сме много материали, обучавали сме учители и ученици. Стремим се да достигаме до колкото се може повече семейства.

Сега имаме възможност да създадем нещо, което ни е липсвало през годините – кратък филм, насочен именно към родителите на децата, които тепърва навлизат в интернет – между 6 и 10 годишна възраст.

Проектът се казва „Дигиталните родители – как да отглеждаме дигитално грамотни деца?“ и се осъществява в сътрудничество с екипа на Район Слатина на Столична община в София. Именно общината одобри идеята и ни финансира чрез своята програма „Европа“. Целта ни е посланията ни да достигнат до максимален брой родители и затова, освен филма, разработваме и план за провеждане на дискусия по темите, които филмът поставя. И филма, и плана за дискусията ще разпространим безплатно и ще се постараем да стигнат до всички училища в България. Така учителите, които решат, че темата е важна, ще могат сами да организират прожекция и дискусия за своите ученици и техните родители. Ние самите ще организираме такива прожекции и дискусии във всички училища на Район Слатина.

Искаме филмът да бъде жив и интересен, близък до родителите, към които се обръщаме, а и до децата. За целта ще уточним темите, които той ще подвигне, въз основа на дискусии с родители и мнения на специалисти.

За нас е важно интернет безопасността да бъде актуална тема, за да могат родителите и самите деца да бъдат по-спокойни, да знаят как да преценят кога има риск и съответно как да действат при подобна ситуация.

Проект „Дигиталните родители – как се отглеждат дигитално грамотни деца?“

се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Европа“ 2022

от  СНЦ „Асоциация Родители“

в партньорство с Район Слатина на СО

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.