Пропускане на връзки

Изкуственият интелект ли ще пише домашните на децата?

Ние в България все още не сме реформирали и осъвременили образователната си система, не сме въвели здравно образование в училищата и от дни се занимаваме и вълнуваме от обучението по защита на отечеството, което предстои да влезе в часовете на класа на есен. На запад обаче обществата се сблъскват със съвсем различни казуси от бъдещето.

В образователните среди, а и не само в тях, от месеци вече се наблюдават брожения свързани с новият безплатен чатбот ChatGPT, разработен от компанията OpenAI, който официално стартира в края на 2022 г. Най-просто казано, ние вече можем да задаваме въпроси на изкуствения интелект, който разполагайки с огромна база информация от интернет, ни отговаря смислено и последователно, та чак може да пише есета по най-различни теми, включително върху произведения като „Джейн Еър“ и „Да убиеш присмехулник“ и да измисля песни на Еминем, които сякаш изпълнява самият той.

Само два месеца след като стартира, чатботът привлече 100 милиона потребители, превръщайки се в най-бързо растящото приложение на всички времена. Заговори се за технологична революция, невиждана по своя размер и въздействие. Засега новите приложения на изкуствения интелект предоставят широк обем информация на най-разпространените езици като английски, испански, немски и пр. По-редките езици, като българският, обаче леко изостават. Но не за дълго, благодарение на бързия напредък на техничния машинен превод. Така че вероятно съвсем скоро и ние ще си задаваме въпросите, които тегнат над западните общества.

Един от тях е свързан именно с образованието на децата и как изкуственият интелект ще бъде интегриран в него. По темата в САЩ особено се вълнуват през последните месеци, като могат да бъдат чути мнения в подкрепа на новия технологичен инструмент, но и призиви за забраната му в образователния процес.

Някои учители например са обезпокоени, че свободно достъпният чатбот може да бъде използван от учениците, за да си пишат домашните и изобщо всички материали, които се предполага, че те сами трябва да подготвят. Според доста преподаватели използването на изкуствения интелект ще лиши децата от базови умения.

„Какво ще се случи с този изкуствен интелект? Къде ще отиде критичното мислене, което се опитваме да формираме в децата? Какво ще стане с креативността им и с удовлетворението, което усещат, когато знаят, че са направили нещо сами? Ще изгубим всичко това…“, споделя учител по английски език от Калифорния. В резултат на тези притеснения чатботът вече е забранен в някои държавни училища в САЩ. Друг е въпросът доколко подобна мярка е ефективна, имайки предвид, че например 95 % от американците на възраст от 13 до 17 години разполагат със смарт телефон? В САЩ вече повсеместно учители и ученици си играят на котка и мишка, учителите са заети по всякакъв начин да разберат дали децата са използвали приложението за домашното си. Разработен е даже софтуер, който да установява дали даден текст е подготвен от изкуствения интелект.

Междувременно обаче се чуват все повече гласове в подкрепа на приложението. В началото на януари „Ню Йорк таймс“ излезе със заглавие: „Не забранявайте ChatGPT в училищата. Преподавайте с помощта му“. Статията отразява вижданията на някои преподаватели, според които няма как този технологичен процес да бъде спрян, а е хубаво да бъде използван за реформа на методите на обучение. Те са на мнение, че с добър подход това приложение може да се превърне в най-добрия приятел на учителя и в ефективен инструмент за преподаване. Преподавател от Орегон например е поставил задача на учениците си в клас да използват ChatGPT, за да направи структура на есетата им, като се сравнят два разказа от 19 век. След това децата трябвало да оставят устройствата си и да пишат самостоятелно. Така че учителите, които са склонни да приемат новия чатбот, вече мислят върху нови методи за преподаване с негова помощ.

Технологичният взрив вече е факт и той тепърва ще влияе върху живота ни, в частност и върху образованието. Едно е сигурно и тук учителите са единодушни  – изкуственият интелект ще промени образователния процес. Най-удачният цитат за новата ситуация може би е следният: „Усещането в целия свят е, че не можем да спрем развитието на този инструмент. Въпросът е не да забраним технологията, а да еволюираме покрай нея“. Думите са на Ход Липсън, професор в Columbia University.

 

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.