Пропускане на връзки

Интернет предизвикателствата и децата

За ново опасно предизвикателство в социалните мрежи сред деца и тийнейджъри предупредиха от полицията във Велико Търново. Преди дни момичета на възраст между 12 и 13 години са били забелязани да лягат върху пешеходните пътеки в Горна Оряховица, за да предизвикат реакциите на шофьорите.

Истината е, че периодично в интернет се появява поредната нова мода сред децата и тийнейджърите, свързана с някакво „предизвикателство“. От митовете за самоубийствени игри до реалните опасности, които носят опитите да се повтори някакво рисково действие, видяно онлайн – гълтане на опасни вещества или предмети, селфита на рискови места като влакови композиции, недостроени високи сгради върху скали или на ръба на пропасти. През 2017 г. беше бумът на сензацията „син кит“, за която се твърдеше, че е довела да самоубийството на повече от 1000 тийнейджъри само в Русия. Всички твърдения в нея бяха опровергани, но тя обиколи целия свят. Кой и защо разпространява подобни сензации и защо деца и тийнеджъри са склонни да ги правят, експертите имат конкретни отговори.

За тийнейджърската възраст поемането на рискове и експериментирането са нещо обичайно. Разпространяването и правенето на екстремни „предизвикателства“ крие реални опасности за здравето и живота на децата. Какво е важно да знаете като родители:

1. Интересувайте се от онлайн живота на детето:

децата харесват различни игри, приложения и инфлуенсъри. Важно е да знаете какво харесва вашето дете/деца и защо, не само защото те прекарват доста време с любимите приложения, но интернет е тяхна социална среда и е важно какво преживяват там.

2. Говорете за рисковете в мрежата:

използвайте всеки удачен момент да говорите за опасностите в интернет включително и за онлайн предизвикателствата. Гледайте заедно някои от тях и ги обсъдете: какво ви харесва, какво ви притеснява, защо не бихте го направили или защо бихте опитали. Важно е да им кажете, че част от клипчета, които виждат, много често са манипулирани, подходящо монтирани и не се случват наистина.

3. Подскажете алтернативи:

понякога децата (особено в юношеството) имат нужда да се докажат, да изпъкнат в групата и да предизвикат възхищението на връстниците си. Дайте идеи на децата си как безопасно да събират лайкове в социалните мрежи, изразявайки своята уникалност и своите таланти, умения и спорни постижения.

4. Бъдете техни ментори в мрежата:

Децата до 12-13 год. обичат да прекарват време с родителите си, включително и онлайн. Отделете време един път в седмицата, за да играете заедно онлайн, да гледате онлайн предизвикателство и да го обсъдите. Покажете им съмнителните неща във видеото и ги анализирайте, научете ги как да проверяват дали е достоверна дадена информация като проверят в най-малко 3 различни източника и поразсъждавайте заедно защо някой би качил невярна или манипулативна информация.

5. Безопасността на първо място:

не отлагайте разговори с децата си за това защо не трябва да общуват с непознати онлайн, защо трябва да имат силни пароли, различни за всяко приложение, какви могат да са последствията от изпращане на голи снимки и/или разпространяване на неподходящо съдържание. За да им осигурите спокойно сърфиране в Тик Ток направете профилът им частен и им включете функцията „дигитално благополучие“. Фейсбук, включва автоматично защити за неподходящо съдържание и достъп на непознати в мрежата, ако профилът е на дете (между 13 и 18 г.), затова се уверете, че детето ви е сложило реалните си години. Безопасността в Инстаграм е осигурена, когато профилът на детето е частен и то решава кого да допусне да го следва.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.