Пропускане на връзки

Имаме ли нужда от военно обучение в училищата? Отговарят представители на Асоциация Родители

Защо ще въвеждаме военно обучение в училищата? Имаме ли нужда всъщност от такова образование? Трябва ли родителите да имат думата по темата? Тези теми вълнуват обществеността през последните дни. Ето какво мислят представители на Асоциация Родители по широко обсъждания въпрос в медийното пространство:

Трябва да има обществено събуждане и мислене, както и реакция от страна на родителите по отношение на темата за въвеждането на военно обучение в училищата от следващата учебна година. Това заяви изпълнителният директор на Асоциация Родители Яна Алексиева пред Дарик радио, където гостува с Пламена Николова от Национална мрежа на децата. Според Алексиева родителите трябва да бъдат чути при общественото обсъждане на това нововъведение. „Няма как да говорим от тяхно име, без да сме ги попитали“, изтъкна тя. Според Алексиева встрани остават истински важните нужди на нашето образование. Освен това тя отбелязва, че обучението ще се провежда от действащи или цивилни военни, които вероятно няма да имат педагогическо образование, а класните ръководители ще са задължени да дават отчет във военното окръжие.

Алексиева е категорична, че никой не се интересува от нуждите на децата и дори на учителите. „В България има прекрасни училищни екипи, които работят и се справят въпреки системата“, добави тя.

Според Пламена Николова е налице и парадокс, тъй като новото военно обучение е залегнало в наредбата за гражданското, здравното, интеркултурното и екологичното образование, приета още през 2016 г.

„Не е удачно в училище, където има насилие на различни нива, по един диктаторски тертип да да се връща военното образование, вместо да се прави всичко възможно да се създава приобщаваща среда, да се развива модерно общество и емоционална интелигентност“, заяви тя.

„В момента Министерството на образованието подпомага Министерството на отбраната, за да подсигури с бъдещи войници българската армия, която страда от кадрови проблеми“, добави тя.

Зорница Трифонова, координатор на програма „Образование и социално-емоционални умения“ към Асоциация Родители, от своя страна изтъкна пред Нова нюз, че темата за военното обучение измества фокуса от това, което е ценно да се случва в училище, в момент, в който е много важно да се развиват у децата социално-емоционални умения, критично мислене, умения за оценяване и боравене с информация, за безопасно ползване на интернет. „Образованието трябва да е адекватно към децата и нуждите им, то трябва да носи смисъл“, заяви Трифонова.

 

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.