Пропускане на връзки

Хазартният бранш е готов на остъпки, но те са само малка част от търсената промяна

Хазартните компании обявиха, че са готови да спрат да рекламират през деня и да премахнат в рекламите си размера на джакпота, бонусите, както и наградите. Това е част от проект за самоограничения, представен от Владимир Доков от Българската гейминг асоциация по време на дебат, организиран от Съвета за електронни медии (СЕМ). Повод за него стана бумът на телевизионни реклами на онлайн хазарт покрай излъчването на Световното футболно първенство.

В проекта е разписано тези практики да бъдат прекратени от януари 2023 г. Представителите на асоциацията се съгласиха, че бумът на телевизионни реклами на онлайн хазарт е изключително голям, но подобни реклами според тях са необходими, защото в противен случай хората ще се насочат към нелицензирани букмейкъри.
Браншът е готов от Нова година да спре да рекламира в телевизии преди 18 часа. Освен това хазартните компании обещават да включат призиви за отговорно залагане във всяка реклама в ефира или на билбордове. В телевизионните клипове пък няма да участват мъже и жени под 23 години.

Трябва да отбележим, че ръстът на реклами с такова съдържание по време на Мондиала е невъобразим и много родители се обявяват за спешни мерки за прекратяване на тази порочна практика. Асоциация Родители и други партньорски организации вече излязоха със становище за безпрецедентния рекламен натиск за залагания и рисковете, които той крие.

Във връзка с обявената готовност на хазартния бранш да спре рекламите през деня и да премахне от тях размера на джакпота, бонусите и наградите Асоциация Родители смята, че това е много малка стъпка към търсената промяна, която би осигурила защитена и благоприятна среда за децата. В стремежа да се погрижим децата ни да не попадат под вредното и пагубно влияние на хазартната зависимост, са нужни много по-сериозни мерки. Такова е и мнението на повечето онлайн потребители, които пишат в коментари под статиите с новината. Те определят като наглост изказването, че „подобни реклами са необходими, защото в противен случай хората ще се насочат към нелицензирани букмейкъри“.

В много коментари се изтъква и, че в съседни на България държави, като Гърция например, хазартът е изцяло забранен.

Хората споделят и немалко истории на свои близки, които са попаднали в капана на хазартната зависимост.

„Това са мерки тип „мижи да те лажа“ – точно в праймтайм ефирното време между 18 и 23 часа рекламите си остават позволени“, споделя един от коментиращите под материала, посветен на темата в „Дневник“.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.