Пропускане на връзки

Грижа за себе си – социално-емоционална култура в училище

Период на проекта: 2023-2024

Проектът е финансиран от Фондация „Лъчезар Цоцорков“

Проектът „Грижа за себе“ си е надграждаща и допълваща част на проект „Социално-емоционално образование“ ориентиран към ранното детско образование.

За успешното протичане на всяка програма за социално-емоционално образование на децата ключово значение имат възрастните, които работят с тях и начина по който те се грижат за нуждите и емоционалния си баланс. Увлечени в преподаване и грижа за децата, често учителите и специалистите работещи с деца забравят дори за базовите си нужди, което води до умора и изтощение.

Също така ръководството на всяко училище в лицето на директор и заместник директор, също имат своите нужди и заедно с това са в ролята на създаващите и водещите процесите в училищния живот. Културата на общуване между членовете на екипа; средата – физическа и емоционална; организацията на работния ден и годишния план на училището, могат пряко да бъдат обвързани с програмата за социално-емоционално образование, така че всеки един в екипа да се чувства удовлетворен и подкрепен.

Програмата е насочена към разбиране на връзката между грижата за себе си, социално-емоционалните умения, създаването на по-щадяща среда за директори и учители, намаляване на стреса и улесняване на работните процеси.

Целта на проектът е да бъде насочено вниманието на лидерите в училище, към нуждата от създаване на култура на общуване с грижа към всеки в училище и специален фокус върху развиване на личните умения в социално-емоционален аспект. За целта директори и заместник директори на училища работещи по програма “Социално-емоционално образование“ преминават през обучителен тренинг и разработват план за Грижа за себе си и Грижа за екипа. Екипът на Асоциация Родители, разработи програма за обучителния тренинг и материали подкрепящи директорите да прилагат на практика на придобитите умения, както и в рамките на една учебна година ги подкрепя да предприемат действия по изработения от тях план.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.