Пропускане на връзки

Граждански организации, държавни и местни власти се обединиха около революционна Визия за децата

Пълният доклад „Визия за децата“ бе представен вчера на кръгла маса в Парламента и постигна първата си голяма цел – обединение на държавни и местни власти, както и граждански организации около ценностите на детството и значимостта им за цялото ни общество. На срещата присъстваха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков,  депутатът Елисавета Белобрадова, зам.-министърът на труда и социалната политика Елка Налбантова, зам. кметът на Община София Яна Генова, представителите на Асоциация Родители Яна Алексиева и Зорница Трифонова, Пламена Николова от Национална мрежа за децата и други. Всички те приветстваха Визията и акцентираха върху важността й за децата и за цялото обществото. „Визията включва зачитане на детските права и осигуряването на възможност за многообразие от качествени грижи за деца. Инвестицията в ранно детско развитие е най-високо възвръщаема в бъдеще“, обясни Зорница Трифонова.

Приоритет е ранното детско развитие. Яслите да бъдат част от образователната система като се засили подкрепата за ранно детско развитие. Създадена е междуведомствена работна група с участие на експерти от МОН, МЗ и МТСП, а най-важният акцент в дебатите са специалистите, които работят в яслите. Стартираме и разговор с университетите за създаване на бакалавърски и магистърски програми с насоченост ранно детско развитие“, увери министър Галин Цоков по време на кръглата маса на тема „Визия за децата в България“ в Народното събрание.“

“След като се запознах с Визията, трябва да ви кажа, че осъзнах нещо. Това не е само Визия за децата. Това е една Визия за цялото ни общество — всички НИЕ ще трябва да се променим…”, коментира от своя страна Елисавета Белобрадова.

Искаме да благодарим на екипа и да кажем колко сме впечатлени. Дълбоко впечатлени! Ние в МОН ще подкрепяме процеса и имаме нужда точно от това — хора с идеи и визия. Този документ е изключителен”, казаха Емилия Лазарова, зам. министър Министерство на образованието и науката и Наталия Михалевска, началник на кабинета.

Визията за децата е дълго чакана. Голямата надежда на всички ни е тя да може да бъде обединяващата основа, върху която да стъпи промяната на разбирането ни към детето и нуждите му, грижите и образованието му, както и активното включване на родителите във всичко това“, заяви изпълнителният директор на Асоциация Родители Яна Алексиева.

“Тази Визия е в голяма степен революционна за нашата среда. Страхът на системата да пусне контрола и че това ще доведе до неконтролируемо многообразие е първото, с което трябва да се преборим. Системата в момента не може да се справи със себе си”, каза Пламена Николова от Национална мрежа за децата.

Пълната версия на документа ще бъде представена от Фондация за ранно детско развитие Калейдоскоп, организацията в основата на подготвянето му, на широката публика, която ще бъде поканена да сподели обратна връзка и коментари.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.