Пропускане на връзки

Детето и правилата, или как да изградим емоционална стабилност у малкия човек

Правилата в семейството са важна част от изграждането на емоционална стабилност у детето – така то добива представата, че светът е сигурно и предсказуемо място. Всяко семейство има своите правила и съзнателно или не родителите изискват от детето да ги спазва.

Достатъчно ли е това обаче? Трябва да помним, че прекалено големият брой правила може да обърка детето и да го накара да се чувства несигурно и несправящо се. Затова е важно да обмислим и изберем най-важните правила, които детето трябва да спазва, а за останалите да се договаряме според ситуацията. Ето някои от подкрепящите подходи по отношение на правилата в различните възрасти:

ОТ 0 ДО 3 ГОДИНИ

В бебешката възраст въвеждането на правила се случва през създаването на режим и ритъм на деня на детето. Това може да бъде по-стриктен или по-свободен дневен график, който да е балансиран между нуждите на детето и нуждите на родителите, така че всички да се чувстват възможно най-добре. Следването на определен ритъм: време за сън, за игри, за разходка, за къпане – създава у детето усещане за подреденост и предсказуемост на света, успокоява го и го подготвя за последващото въвеждане на правилата на семейството.

Когато детето проходи и проговори, свободата му на действие се увеличава и заедно с това се увеличава и нуждата от въвеждането на правила. Ако родителите са се погрижили опасните или ценни предмети да са извън обсега на детето, ще се налага да му поставят по-малко забрани и по-рядко ще изпадат в конфликтни ситуации. В тази възраст най-добре е правилата да засягат от една страна режима на детето: време за лягане, миене на ръце преди хранене, помощ при прибиране на играчките и т.н. – и от друга страна, спазването на личното пространство на родителите: отделянето в самостоятелно легло или самостоятелна стая, достъпът до лични вещи на родителите. Тъй като децата в тази възраст все още лесно забравят правилата под влияние на емоциите, родителите трябва да проявяват непреклонност, но и търпение: да напомнят за границите без избухвания.

ОТ 3 ДО 5 ГОДИНИ

В тази възраст децата вече са в състояние да разбират смисъла на правилата, ако той им бъде обяснен. Разговорът защо съществува едно или друго правило в семейството помага на детето да не го нарушава, да се ориентира в света и да не се чувства жертва на неясни външни сили. Въпреки това се случва децата да престъпят границите и това изправя родителите пред трудно решение: Как да постъпят в такава ситуация? Понякога изходът може да се намери в това да се остави детето да понесе последствията от действията си: например, ако не е прибрало играчката си и тя се е изгубила, родителят не купува нова, а разговаря с детето за причината за случката.

Често родителите се чудят дали да наказват детето, ако наруши някое правило. В такава ситуация е важно да си дадем сметка защо правилото е било нарушено: дали детето е забравило за него, дали не се опитва да ни даде сигнал, че се чувства пренебрегнато и неразбрано, дали правилото вече не е надживяло времето си… Ако все пак родителят реши да използва наказание като реакция срещу нарушаването на границите, трябва да знае, че прекомерното наказание – шамари, лишаване от храна, затваряне в тъмни и страшни места – поражда у детето страх, склонност към лъжа и прикриване, желание за отмъщение, но не и разбиране и приемане на правилата. При налагане на наказание трябва ясно да обясним на детето, че го наказваме заради конкретната постъпка, а не защото то е „лошо“ и да му помогнем да намери друго поведение в същата ситуация.

ОТ 5 ДО 7 ГОДИНИ

В тази възраст децата вече могат да направят връзка между причина и следствие и им е по-лесно да разбират логиката на правилата. Това означава обаче, че нараства тяхната нужда да разбират тази логика и да я обсъждат с родителите си. Пригответе се да отговаряте на детските въпроси за необходимостта от едно или друго правило и се вслушвайте в аргументите на децата, ако не са съгласни с вас. Ако успявате заедно да договорите правилата така, че да са приемливи и за двете страни, ще си спестите доста нерви впоследствие.

Имайте предвид, че с порастването на детето част от правилата се променят: като започнем от отговорностите, които може да поема в домакинството и свършим с времето, което може да прекарва в занимания с таблет или компютър. Много полезни за създаване на навици да се спазват определени норми са игрите с ясни правила: „Не се сърди, човече“, „Змии и стълби“, игри с думи и т.н. В тази възраст децата много обичат такива игри и с жар отстояват спазването на правилата в тях.

Повече по темата как да създадем подкрепяща среда за детето, такава, в която то да расте и да се развива пълноценно, може да откриете в наръчника ни „За да разцъфтят…“.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.