Пропускане на връзки

Давид Кюранов: Децата интуитивно обичат и гледат към бащите си, опознават ги, търсят се в тях

Седмицата на бащата, една от любимите инициативи на Асоциация Родители, тази година става на цели 10 години. По случай юбилея ни се обръщаме назад, за да видим какво се случи през това време, как се промениха бащите и отношението към тях. Срещаме ви с Давид Кюранов, човека, който стои зад „Да бъдеш баща“. Той влага цялата си душа и сърце в кампаниите, насочени към татковците, припознава като свои всички теми, свързани с тях и се ангажира лично с всеки, който желае да прегърне идеята на „Да бъдеш баща“.  

Давид, Седмицата на бащата става на 10 години. Какво се промени за този период в необятния свят на бащинството? Как се промени отношението на бащите към децата и това на децата към бащите?

Сякаш вече разбираме и знаем повече именно за необятността на бащинството. Все повече мъже започнаха да се гордеят с това, че са бащи, а не просто хората, които изкарват парите в семейството. Все повече мъже се запознаха със собствената си ценност, научиха, че могат да дадат на децата си поглед и отношение към света, което е уникално. Например, има проучвания, че дъщерите, отгледани от самотни бащи стават по-силни и независими, отколкото ако са отгледани от майките си. Разбира се, ние не противопоставяме бащите на майките. Децата се нуждаят и от двамата си родители, за да растат хармонично. Това обаче далеч невинаги е възможно и така, за съжаление.

Що се отнася до децата, не мисля, че има особена промяна, нито пък, че е нужно да има. Децата интуитивно обичат и гледат към бащите си, опознават ги, търсят се в тях, понякога дори и за да не станат като тях. Това винаги са сложни отношения – както се казва, най-сложните отношения на света са любовните и тези родител-дете. И в тези отношения силният е родителят, не само защото се грижи за израстването на детето, а защото може да влияе изключително силно върху емоциите му. Както „Да бъдеш Баща“, така и десетки кампании за бащинство в света се стремят да помогнат на бащите да осъзнаят значението си за детето и да ги подкрепят в това тези отношения да са позитивни.

Как започна всичко, как се разви през годините Седмицата на бащата и на кого най-много дължим тя да се случва всяка година?

Най-много се гордеем, че Седмица на бащата е наша, чисто българска инициатива. Първата беше през 2014 г., когато решихме, че бащите заслужават цяла седмица внимание и десетки възможности да прекарат наистина ценно, качествено и весело време с децата си. Тя се случва на принципа на лавината – Асоциация Родители пуска снежната топка с няколко предложения за Седмицата, и тя се търкаля по склона и става все по-голяма. През много от тези години го правехме заедно с колеги от още 9 неправителствени организации. Но за да бъде Седмица на бащата такава, каквато е, са виновни най-вече всичките ни партньори из цялата страна, които са харесали и припознават инициативата – училища, детски градини, НПО, които работят с деца и семейства, театри, музеи и др… Една година се включи дори танкова бригада. 😊 Над 400 различни организации у нас са били част от Седмицата. Няма нито една от 28-те области на страната, в която някой да не е реализирал някаква инициатива за Седмицата. Това са хората, на които дължим най-много.

Ти си човекът, който стои с името си зад тази инициатива. Каква е нейната мисия?

Съвсем простичка – да си направим един празник с фокус върху бащинството, да поговорим повече за българското общество и неговите бащи, да напомним за важността на мъжката фигура за децата. Бащите са фокусът на тази кампания, но децата са тези, за които мислим и за чието добро се борим.

Кои са най-запомнящите се мигове от Седмицата на бащата?

О, този въпрос! (смее се) Винаги ми е адски трудно да отговоря на него, защото представете си само как в над 80 училища и детски градини се случва нещо, ние получаваме обратна връзка от учители, те ни се обаждат… Изключително рядко цитирам имена, защото това би било нечестно спрямо всички останали герои на Седмицата. Това, което най-много запомням, е как учители ми се обаждат, за да кажат колко смисъл виждат в тази инициатива и колко наистина са важни бащите за децата, а толкова рядко са част от живота на децата в училище и детската градина, например. Когато други хора са чули за Седмицата и „Да бъдеш Баща“ и предлагат да правим нещо заедно. Изобщо – когато видим искрен отклик на това, което правим.

Какво е да си баща в днешно време?

Най-забавната отговорност и най-отговорното забавление, каза веднъж един татко. Да разбереш, че не си просто придатък или помощник на партньора си, а имаш своя роля, която сам трябва да развиеш и изиграеш. Да приемеш, че ще грешиш, но да не допуснеш чувството за вина да те обезсили. Да се научиш да казваш на детето си „Извинявай“, когато това е нужно. Според проучвания новороденото бебе е практически биологично формиран човек, на който му липса малко физиологичен fine tuning и тонове социален опит. Бащата е в голяма степен този, който показва на детето света през собствените си очи, учи го на добро и зло.

Какво би искал да кажеш на всички бащи?

Всеки момент от живота на детето е уникален, което и поред да е то. А ние имаме шанса да споделим тези моменти с тях. Използвайте го на макс!

Какво искаш да видиш в обществото като политика и послания към бащата?

Искам постепенно работодателите да осъзнаят, че мъжете имат нужда да бъдат до децата си и да уважават това с фирмени политики. Искам акушеро-гинеколозите да помагат на двойките, включително с разясняване на ролята на бащата през бременността и при раждането. Искам родителите, които се разделят, и техните деца да получават адекватна подкрепа, докато възрастните намерят разбиране, без да съсипват живота на децата си.

 

По традиция Седмицата на бащата се провежда всяка втора седмица на ноември. Тази година датите са 6-12 ноември. 

По случай празника на всички татковци в страниците ни ще намерите много текстове и интервюта, посветени на отношенията баща-дете. Ще организираме и инициативи, с които да предизвикаме всички семейства да отделят време, за да обърнат внимание тази важна връзка. Следете ни! 

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.