Пропускане на връзки

Безопасността на децата онлайн е не по-малко важна от безопасността им в реалния свят

Как да отглеждаме дигитално грамотни деца? Зададохме този въпрос на експерти от Националния център за безопасен интернет (НЦБИ) и Коалицията за медийна грамотност на работна среща, на която искахме да помислим заедно кои трябва да са основните послания, които да отправим към родителите, най-вече на деца 6-10 години, за да могат те да ги следват и подкрепят в техния онлайн живот. Спряхме се на тази група, тъй като средната възраст, на която децата започват да използват интернет у нас тенденциозно пада – от 9 години през 2010 г., до около 7 години през 2016 г. Твърде основателно е да предположим, че, още 6 години по-късно, възрастта е продължила да пада, особено, като се има предвид, че този период съвпадна с пандемията и на децата им се наложи да работят през устройствата си. Времето 1-4 клас е и етапът, в който децата постепенно придобиват своите „интернет привилегии“, т.е. постепенния достъп до все повече приложения и социални мрежи.

Българските родители имат различни подходи към ползването на устройства и приложения от техните деца. Някои ги оставят да се развиват самостоятелно, като контролират основно възможността децата да плащат пари през игри или приложения, ако устройството е на родителя. Това е обаче много рискова ситуация, предупреждават експертите. За да си я представим по-ясно – това е все едно да пуснем детето самó навън, когато стане на 5-6 години, и да му кажем „Оправяй се!“. Още повече, че изследването на НЦБИ от 2016 г. „Децата на България Онлайн“ показва, че близо 60% дори и сред родителите на деца под 9-годишна възраст предпочитат да ги оставят сами онлайн. Освен това висок дял родители признават, че за тях самите е трудно да помогнат на децата си за неща, свързани с онлайн темите. Разбира се, има и родители, които са доста по-рестриктивни – чрез непозволяване на устройства, програми за родителски контрол, правила за ползване на устройствата и др. Това не отменя факта, че интернет е свят, който децата обичат да изследват, защото си е само техен. Вече мама не те вика от прозореца да се прибираш, а опитва няколко пъти да ти каже: „Остави телефона.“. Е, какво пък толкова – оставяш го за вечеря, после отиваш в стаята си и продължаваш. А пък ние, родителите, си мислим, че той/тя е в безопасност, ето ги тук, при нас, седят си на дивана, и нещо си цъкат в телефоните – всичко е наред.

Над 10% от българските деца на 13-17 годишна възраст споделят, че са страдали от онлайн тормоз в сайтове или социални медии. Това означава, че, ако класът на вашето дете е от 26 ученици, двама или трима от тях или страдат, или са претърпявали онлайн тормоз. Разбира се, това явление е динамично и зависи много от ситуациите, в които децата ни „попадат“ – или по-скоро сами се вкарват – онлайн. Има един много фин момент в преживяването на децата в интернет. За много от тях той е „свобода“, защото „сърфират“ свободно, говорят си свободно и няма някой, който непрекъснато им „стои на главата“. Но, когато попаднат на това, което наричаме „неподходящо съдържание“, като насилие, порнография, тормоз – много често може да не споделят с родителите си, защото ги е срам и се страхуват от наказание. И така „престрадват“ сами, или споделено само с приятели, тези удари по психиката. А в такива моменти възрастният наистина може да им помогне.

Как да разрешим това? Разбира се, единна рецепта няма, всяко дете и семейство има своята динамика. Но важни условия са доверието помежду ви, както и практиката – ако свикнете за правите нещо в интернет заедно с детето си, то по-лесно ще „остави място“ и за вас в този свят, и е много по-вероятно, ако, не дай си Боже, възникне проблем, то по-лесно и бързо да ви сподели. Оставете се на детето ви да ви води из дебрите на интернет и приложенията – ще научите например за какво е този бутон в Инстаграм, който никога не сте натискали, а е много полезен, или ще гледате заедно детско филмче, за което като дете само сте мечтали. Така, както вървите за ръка, докато отидете до парка и се учите как да се оглеждате, докато пресичате улицата – така можете да се хванете за ръка виртуално и да изследвате Мрежата. Можете да покажете на детето кога системата засича вирус, какво да направи, ако му пише непознат, как да провери дали една новина е истина – не подценявайте собствените си възможности и умения онлайн!

Проект „Дигиталните родители – как се отглеждат дигитално грамотни деца?“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Европа“ 2022 от  СНЦ „Асоциация Родители“ в партньорство с Район Слатина на СО

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.