Пропускане на връзки

Асоциация Родители отново поиска родителите да имат право на повече извинителни дни по тяхна преценка

Работна среща, на която родители поискаха да се увеличи броят на дните, в които родителите сами могат да преценят да задържат децата си вкъщи при първи симптоми на неразположение, се проведе в Министерство на образованието и науката. Разговорът бе воден от  зам.-министър Емилия Лазарова заедно с експерти на ведомството и представители на Асоциация Родители, Национална мрежа за децата, Българска педиатрична асоциация и Ирина Манушева. Манушева е автор на петиция, в която се настоява родителите да могат да извиняват сами отсъствията на децата си без електронна извинителна бележка.

Документът вече е събрал подкрепата на близо 8000 души.

Представителите на трите организации и Манушева за пореден път изтъкнаха пред МОН необходимостта от доверие към родителите и увеличаване на броя дни, в които родителите могат да извиняват отсъствията на децата си.

Припомняме, че въпреки очакванията електронната бележка да улесни цялата процедура по извинения на отсъствията на учениците, през последните два месеца станахме свидетели на големи пропуски в системата и вълна от недоволство срещу промяната.  На срещата присъсва доц. Узунова в качеството си на представител на БПА. Тя сподели, че след въвеждането на електроните бележки струпванията пред кабинетите на лекарите са нарастнали неколкократно и то по причини, които не извикват спешен първичен преглед, но изискват бележка, за да може родителите да докажат отсъствието на детето си.

Отбелязваме, че в Национална мрежа за децата всекидневно постъпват многобройни сигнали за забавяния в издаването на бележка, която се генерира на база на амбулаторен лист и изисква изрично присъствие и изчакване на пациента и неговия родител пред лекарския кабинет; задава голям интервал между издаването на бележки на различни пациенти, което допълнително заема от ограниченото време на лекарите за прегледи и работа с пациенти; в някои случаи бележките не се отчитат от системата на училището, когато личният лекар е в едно населено място, а училището – в друго; създава проблем при необходимост от издаване на бележка дори при рутинни и профилактични прегледи при специалист, поради откази на специалисти да издават бележки и препращане отново към личния лекар; не на последно място, натоварва допълнително бюджета на родители, тъй като издаването на бележка е извън пакета дейности, покривани от НЗОК, и някои лекари изискват административна такса, която достига и до 10 лв.

Позицията на Асоциация Родители е, че даването на право на родителите да извиняват определен брой краткосрочни отсъствия по медицински причини на деца и ученици, ще улесни както здравната, така и образователната система. В същото време ще подобри връзката и комуникацията между детските заведения, училищата и родителите и ще „осветли“ редица досега съществуващи практики да се извиняват с медицинска бележка краткосрочни отсъствия, които са допуснати не по медицински причини, тъй като няма как да се наложи ограничение или да се оспори истинността на медицинска бележка издадена от лекар, но в същото време може да се ограничи и контролира по-добре броят на отсъствия, които родителят извинява.

 

 

 

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.