Пропускане на връзки

Апелираме за спешни мерки и контрол на разпространението на райски газ

ДO

д-р Елеонора Лилова,

председател на ДАЗД

проф. Асена Сербезова,

министър на здравеопазването

проф. д-р Диана Ковачева,

омбудсман на Р България

Комисията за защита на потребителите

Относно: апелираме за спешни мерки и контрол на разпространението на райски газ, както и на други подобни вредни вещества, сред деца и тийнейджъри.

Асоциация Родители е организация с дългогодишен опит в това да следи и подкрепя средата за родителите и децата да бъде качествена, безопасна и развиваща се.

Като организация, която има за цел да работи за гарантиране на правата и сигурността на децата, искаме да сигнализираме и да изразим сериозното си притеснение от поредицата сигнали от родители и учители, които постъпват при нас относно лесно достъпното закупуване на веществото райски газ от деца. В момента това се е превърнало в мода сред подрастващите, мода, която обаче крие редица опасни и животозастрашаващи рискове.

Настояваме спешно да бъдат взети мерки за контрол на продажбата на това вредно вещество както в магазини, така и в различни заведения!

Този въпрос отново поставя на дневен ред нуждата от изготвяне на сериозен план за конторл на достъпа на децата до опасни и вредни за тях вещества и напитки.

За съжаление, в момента достъпът до закупуването на вредни за децата вещества и напитки (алкохол, тютюневи изделия, енергийни напитки, райски газ) се е превърнал в ежедневие и в обичайна практика.

През последните години екипът на Асоциация Родители е разработил няколко успешни кампании, свързани с превенция на тютюнопушенето и на алкохола, така че с оглед на опита, който имаме, изявяваме готовността си да работим в сътрудничество, за да подобрим средата на децата ни!

София, юли 2022 г.

Яна Алексиева,

изпълнителен директор,

СНЦ “Асоциация Родители”

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.