Пропускане на връзки

Адаптацията в детските градини приключи ли или така и не започна?

Датата е 30 ноември. Т.нар. адаптация в яслите и детските градини, която вече фигурира в Наредба 5 за предучилищното образование, вече би трябвало да е приключила. За съжаление обаче на много родители и бихме казали и учители, тя май така и не започна. Достатъчно е да отворим групите във Фейсбук, занимаващи се с темата за яслите и детските градини, за да се уверим, че адаптацията в детските градини все още е мираж и се случва само на хартия.

Само няколко седмици след започването на заниманията в детските заведения във форумите започнаха да се излизват гневни, тъжни и отчаяни словоизлияния на майки, които буквално са се сблъскали със стена, повдигайки темата за тяхното присъствие в групите и плавната адаптация на децата им. А всички знаем, че всеки родител пуска детето си със свито сърце, когато то за първи път прекрачва прага на яслата или на градината. Няма значение дали то е първо, второ, трето дете…Моментът на отделяне на детето и навлизането му в обществото е труден както за майката и бащата, така и за мъничето. Затова и на нас, родителите, ни е толкова сложно да приемем обяснения от типа „Вие сте до вратата…Казвате чао и бързо си тръгвате, така е най-безболезнено за децата!“.

Защо пишем това? Защото още една година си отива, а това е обичайното време за разбор, но също и за мечти, чудеса и решения. Да, в детските градини който свикнал, свикнал, който не – здраве да е…Но ни се иска в навечерието на празниците да си пожелаем – да има повече ясли и градини с отворени врати и сърца за родителите, повече учители, склонни да работят рамо до рамо с родителите в името на децата, повече щастливи дечица, тръгващи от вкъщи рано сутрин с усмивка на личицата. Повече спокойни и удовлетворени учители и родители.

Редно е да признаем, че стъпки в посока на това адаптацията да присъства в детските градини вече се правят. Тази година бяха проведени обучения, говори се все повече по темата. Сега е моментът да изискваме усилията да има по-спокойни деца, родители и учители да не спират, а да се умножат! Да си пожелаем да четем все по-рядко постове на родители, недоволни от системата и на учители, недоволни от родители или деца. Нека всички бъдем на една страна, тази на децата!

Повече информация за адаптацията в детските ясли и градини може да откриете тук:

Защо адаптацията в детските ясли е важна и какви са познатите практики в България?

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.