Пропускане на връзки

79% ръст на сигналите за престъпления срещу деца в Мрежата, обработени от Центъра за безопасен интернет за първите 9 месеца на 2023 г. с подкрепата на CENTIO #Cybersecurity

  • От началото на годината са обработени рекорден брой сигнали: над 32 хил. или повече от цялата 2022 г.
  • Над 90% от подадените оплаквания със свързани с онлайн сексуална експлоатация.
  • Горещата линия за онлайн престъпления срещу деца и Консултативната линия  124 123 и чат-модула на safenet.bg продължават работата, след като CENTIO #Cybersecurity удължи срока на безвъзмездна подкрепа за организацията

2023 г. вече е рекордна за Горещата линия на Националния център за безопасен интернет. Статистиката показва над 32 хил. обработени сигнала – или 79% повече спрямо първите 9 месеца на 2022 г. Това е и най-високият брой сигнали, обработени от началото на съществуването на Центъра в рамките на 1 календарна година.

Над 90% от подадените сигнали са за онлайн сексуални посегателства срещу деца.

Резултатът идва въпреки че в началото на годината съществуването на организацията беше под въпрос и продължи след безвъзмездната финансова и организационна подкрепа на CENTIO #Cybersecurity. Партньорството между двете организации стартира в началото на 2023 г. и бе удължено за поне още 6 месеца в началото на септември.

Продължена подкрепа

Сътрудничеството със CENTIO #Cybersecurity ни дава възможност да продължим да работим в услуга на българските деца, родители и учители. Благодарение на подкрепата на компанията, продължаваме работата си и обработихме рекорден брой сигнали – което само по себе си е сигнал за това колко огромен е проблема онлайн сигурност на децата ни. Щастливи сме, че CENTIO #Cybersecurity припознава каузата за онлайн безопасността на българските деца и по този начин изпраща важно послание и към други компании. Смятаме, че показахме на цялата общественост, че с общи усилия можем да спасим едно от най-смислените начинания в нашето съвремие, а именно работата и усилията по обезпечаване на онлайн безопасността на децата“, заяви от Антоанета Василева, координатор на Центъра.

„В контекста на това, което виждаме всеки ден в работата си и статистиката от Горещата линия, сме по-решени от всякога да продължим да подкрепяме каузата за онлайн безопасността на децата. Вече повече от 22 години екипът ни от ентусиасти гарантира сигурността на над 3 хил. български бизнеса, както и на десетки хиляди домакинства. Като част от това общество, заставаме зад каузата на Националния център за безопасен интернет с името и опита си. Надяваме се с общите ни усилия да помогнем в превръщането на интернет в едно по-добро и по-сигурно място за нашето бъдеще – децата ни,“ коментира управляващият директор на CENTIO #Cybersecurity Константин Веселинов.

CENTIO #Cybersecurity подаде ръка на Центъра за безопасен интернет в критичен момент в началото на 2023 г., в който Горещата и Консултативната линии, обслужвани от него, бяха заплашени от закриване от 1 февруари 2023 г. поради недостатъчно финансиране.

Тревожна статистика за 2023 г.

На фона на все по-голямото припознаване на темата киберсигурност на европейско ниво (95 % от европейците искат регулации, които гарантират защита на децата от сексуално насилие онлайн[1]CENTIO #Cybersecurity продължава подкрепата си за каузата и на фона на нови данни, според които 95% от европейците искат регулации, които гарантират безопасността на децата в интернет. Темата придобива все по-голямо значение и в контекста на данните на Евробарометър: 71% от европейците са готови да направят известен компромис с личния си живот онлайн, ако това помогне за защитата на децата от потенциална сексуална злоупотреба и експлоатация онлайн, а над 70% подкрепят откриването и премахването на материали със сексуална злоупотреба и набеждаване на деца в криптираните приложения за комуникация като Вайбър.

[1] Източник: Гражданите на ЕС изразяват огромна подкрепа към мерки за безопасността на децата онлайн, 12 октомври 2023 г.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.