Пропускане на връзки

6 неща, които детето трябва знае, преди да получи устройство

Електронните устройства вече са неотменна част от живота както на възрастните, така и на децата. Има няколко основни неща, които трябва да знаем обаче, когато даваме такова устройство в ръцете на по-голямо дете, което вече има достъп до интернет и социални мрежи. Систематизирахме 6 основни точки, които е препоръчително да следвате. Ето кои са те:

  1. Уверете се, че детето знае какво е сигурна и силна парола. С такъв вид парола детето ще е в по-голяма безопасност в дигиталното пространство.
  2. Уверете се, че детето знае да борави с бутоните „Докладвай“ и „Блокирай“. Обяснете му, че при поява на съдържание, което му се стори съмнително, е хубаво да ви сподели и на следващ етап да блокира или докладва онлайн.
  3. Уверете се, че то знае да не предоставя лична информация на никого. Тази точка е от особена важност както за предотвратяване на това снимки и данни на детето да попадат в ръцете на недоброжелатели, така и за предотвратяване на онлайн тормоз.
  4. Уверете се, че детето се държи приятелски и възпитано в мрежата, така както се отнася и в реалния свят.
  5. Уверете се, че детето може да установи само, че човекът, с когото общува онлайн, е този, за който се представя.
  6. Уверете се, че детето знае, че винаги ще сте до него и ще го подкрепите каквото и да се случва в онлайн пространството.

Трябва да отбележим, че доверието и връзката между родител и дете се изграждат в най-ранна възраст и те спомагат на по-късен етап детето да споделя с родителя си за всички ситуации, които го притесняват както в дигиталното пространство, така и в реалния свят.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.