Пропускане на връзки

10 начина да останем близо до децата си и в Интернет

Всички родители забелязват увлечението на децата си по електронните устройства и виртуалното пространство. Мобилните телефони, таблетите, заедно с приложенията YouTube, TikTok и Facebook са неразделна част от ежедневието на малки и големи. Освен че във виртуалното пространство децата се забавляват и общуват с връстниците си, те вече и учат там. Не само по време на епидемия и карантина, но и през останалото време, използвайки различни платформи за самоподготовка. Родителите се възползват от виртуалното пространство по подобен начин, но, разбира се, съответен на възрастта им. В един момент се получава добре познатата гледка, в която всеки член на семейството е потънал в своя собствен виртуален свят през своето собствено устройство и изглежда сякаш никой не общува с най-близките си същества. Това в никакъв случай не бива да ни отчайва! Напротив – новата среда ни предоставя нови възможности! Ето 10 лесни начина, чрез които бихме могли да останем близо до децата си и във виртуалното пространство.

 1. Поинтересувайте се от игрите, които играят децата ви. Доста голяма част от днешното родителско поколение си спомня игрите на Nintendo и Tamagotchi. Помните ли как подхождаха към вас по-възрастните? Бъдете cool и изиграйте по едно ниво с децата си. Това, освен че ще ви сближи малко повече, ще ви помогне да се опознаете по-добре и да разберете още неща за интересите на детето. Друг е въпросът, че може и да ви хареса.
 2. Поддържайте връзка с децата си през мрежите, които те ползват. Viber, WhatsApp, Messenger са достъпни и за вас, както и за децата ви. Поощрете ги да споделят нещата, които ги радват и забавляват през тези приложения/канали. Вие самите споделяйте с тях ежедневието си. Например можете да пратите на дъщеря си снимка на гларуса, който нахално ви прави компания на терасата по време на кратката ви работна пауза. В замяна на това, тя може да ви изпрати селфи с най-добрата си приятелка, например. Разбира се, не прекалявайте, за да не ви сметнат за досадни, 2-3 пъти седмично е напълно достатъчно. 😉
 3. Последвайте децата си в социалните мрежи и ги поощрете да последват вас. Преди това е много важно да говорите с тях доколко са съгласни да се свържете по този начин, разбира се. Използвайте момента да им покажете как могат да ограничават потребители в социалните мрежи, как могат да следят за сигурността на личните си данни и кое съдържание е добро за споделяне, например. Ако не се чувствате достатъчно подготвени, този линк е за вас:
  https://www.safenet.bg/bg/risks/191-krajba-danni-izmami
 4. Потърсете заедно общи познати в социалните мрежи. Така децата ви ще придобият представа, че макар и отдалечен и виртуален, Интернет е съвсем реален. Там могат да срещнат много хора, които познават и в реалния си живот. Това ще ги подтикне да внимават какъв език ползват в интернет пространството.
 5. Проучете заедно канали, които са интересни и за вас, и за децата ви. Има ютубъри, които създават доста интересно съдържание, поднесено по много приятен начин. Освен че ще се разнообразите и ще понаучите нови неща, ще можете да прегледате и помогнете на детето си да се ориентира кое съдържание е подходящо за него.
 6. Потърсете в мрежата стари детски филми, които са ви забавлявали като деца и ги споделете със своите собствени. „Семейство Мейзга“, „Бенджи, Закс и Звездният принц“ и „Завръщане в бъдещето“, например биха били доста забавни за децата ви. Също биха ви помогнали да си припомните колко силно са ви вълнували новите технологии, когато вие сте били деца.
 7. Позабавлявайте се заедно, цялото семейство, като намерите електронни варианти на класически игри и ги играйте заедно. Шах, табла, Не се сърди човече, Дама и още много други, за които вероятно ще се сетите и сами. Бихте могли да организирате вечер на игрите, в която да играете всички заедно на стари и нови игри. Между другото, ако не знаете как PEGI може да ви помогне да прецените кои игри са подходящи за съответната възраст, този линк е за вас:
  https://www.safenet.bg/bg/novini/475-riskove-igri-prilojeia
 8. След като успеете да намерите игри, с които да се забавляват всички, започнете да си поставяте предизвикателства! Например, който победи в играта, има право да даде задача на друг член от семейството… Или останалият последен мие чиниите след вечеря. Така хем ще играете заедно, хем децата ще се учат на помощ в домакинството.
 9. Разгледайте старите си снимки и албуми и дигитализирайте заедно с децата си любими моменти от детството си. Така децата ви ще имат много реална представа за вашия живот като деца, а вие самите ще си припомните много забавни моменти и истории от онова време.
 10. Поиграйте заедно с Google Earth, например. Завъртете виртуално Земята и пътувайте с децата си, така, както едно време ние въртяхме глобусите си и си представяхме какво ли щеше да е, ако сега бяхме в Австралия. Това ще помогне на децата ви да се ориентират безпогрешно по карта, което ще ги превърне в любимци на учителите по география, а и ще сте прекарали много съвместни забавни мигове в дигиталното пространство.

И не на последно място – ЗАБАВЛЯВАЙТЕ СЕ! И не забравяйте, че и вие сте били деца, а децата ви един ден ще следват стъпките ви като родители.

Автор: Доника Боримечкова, психолог
Център за безопасен интернет, Асоциация Родители

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.