Начало > НОВИНИ


Подкрепете ратифицирането на Истанбулската конвенция

 

Близо 200 неправителствени организации, подкрепени от представители на академичните среди и граждани, се обединяват в подкрепа на ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция) с отворено писмо:

 

Много се изговори за Конвенцията, нищо не се каза за жените и децата, жертви на насилие

 

Щеше да е смешно, ако не беше жестоко. Така се успокояваме помежду си всички, които не сме безразлични към всекидневния тормоз и които от над 20 години се занимаваме с това, да подкрепяме брутално пребити жени от техните съпрузи и партньори, да помагаме на деца, преживели немислими форми на насилие, да работим по промени и подобрения в законодателството, за да можем да спасяваме човешки животи. Защото за нас, всеки един човек, измъкнат от живот с насилие, е огромна победа. Това е нашата кауза.

Изговориха се най-невероятни неща по повод на Истанбулската конвенция, но нищо не се каза за обекта на документа, а именно - жените и децата, жертви на насилие. Никоя партия или организация не спомена жената от с. Окорш, пребита с горещ котлон. Пребитата до смърт жена от Хасково. Наръганата с нож жена от София. Не говорихме за бебетата и малките деца, чиито майки живеят в страх за живота си всяка вечер. И още, и още, и още ... Политическото и властово противопоставяне е за сметка на вече мъртвите жени. За сметка на Елена и Виола. За сметка на децата, които остават да живеят без майка и с кошмара за побоя и тормоза. За сметка на всяка трета жена в България, жертва на домашно насилие, чиято история не стига не само до медиите, но не стига до никого. За сметка на жените, които търсят помощ и им бива отказана, защото „те сами са си виновни“. За сметка на онези 70% ученици на възраст от 13 до 16 години, които лично познават жертва на насилие.

Прочети повече
 


ХРАНЕНЕТО В УЧИЛИЩАТА И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

На 11.12.2017 г. в Министерството на образованието и науката се проведе среща, посветена на необходимостта от промени в храненето в училищата и детските градини. Участници в срещата бяха министър Вълчев и заместник министър Сачева от МОН, заместник министър Йорданова от Министерство на здравеопазването, представители на Министерство на земеделието, храните и горите, Държавен фонд „Земеделие“, Национален център за обществено здраве и анализи, директори на училища и детски градини, представители на НПО.

Прочети повече
 


Партньорството между училище и родители

На 16 октомври в парк-хотел „Москва“ се проведе конференция на тема „Партньорството училище-родители“, в която взеха участие министърът на образованието Красимир Вълчев, замeстник-министрите Деница Сачева и Таня Михайлова, председателят на СБУ Янка Такева, представители на регионалните управления и директори от цялата страна, както и представители от неправителствени организации, академичната общност и обществени съвети на училища.

Прочети повече
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 4 of 55