Начало > СТАТИИ

Агресията между деца - реална или виртуална: какво можем да направим?

 

Въпреки всички усилия, които полагаме, за да цари мир и хармония във взаимоотношенията на децата в училище, може да се случи така, че детето ни да се сблъска с прояви на агресия. Какво можем да направим в такъв случай?

Преди всичко трябва да умеем да различаваме отделните прояви на по-груба игра между децата от истинския тормоз. Тормозът се състои в продължителни и постоянни действия, оказващи физическа или психическа вреда на някого, който не е в позицията да се защити: системна кражба на джобни пари, злобни подигравки и неуместни шеги, понякога дори бой. В последните години тормозът все повече се пренася онлайн чрез използването на интернет или на мобилния телефон – обидни или злонамерени послания чрез sms-и или mms-и, заплахи през електронни писма, кражба на профили в социалните мрежи, коментари в чата, неприлични и неудобни снимки или други още по-крайни форми като уебсайтове, създадени с намерение за причиняване на вреда на отделен човек или група от хора.


Всички форми на тормоз в мрежата имат много по-вреден ефект от обикновения тормоз, тъй като авторите му се чувстват силни поради анонимността си и жертвите няма къде да се скрият от своя преследвач – те могат да бъдат жертви ден и нощ, навсякъде, където и да са. Онлайн тормозът излиза далеч извън рамките на училищния двор и остава в пространството много по-дълго време от изречената дума, което прави потърпевшия уязвим през цялото време. Анонимността на отсрещната страна пък създава изкуствено усещане за недосегаемост.


Тормозът е форма на междуличностен конфликт и може да бъде прекратен, затова бъдете готови да го разпознаете и да действате!

Едно от най-големите предизвикателства за родителите е да знаят, че детето им има проблем, а не е способно да говори за него. Някои деца не са склонни да споделят своите тревоги. Но вие можете да работите върху това детето да свикне да споделя с вас.


Какво можете да направите, за да споделя детето с вас?

1. Слушайте внимателно. Всеки иска да бъде изслушван, включително и децата. Когато детето ви започне да изразява своите идеи за света, слушайте с уважение какво говори.

2. Не прескачайте направо на заключението. Понякога на децата им отнема много време да стигнат до същността на историята си. Опитайте се да не  отговаряте, преди да сте чули края.

3. Похвалете детето, когато ви помоли за помощ. Това е добър начин да окуражите детето да дойде отново да сподели своите притеснения.

4. Уважавайте проблемите на детето, дори да смятате, че то няма такива. Ако се подиграете на детето заради страха му от чудовището под леглото, по-късно то няма да сподели с вас за побойника, който го тормози.

5. Припомняйте периодично на детето, че трябва да дойдат при вас и да сподели, ако някой го заплашва или се чувства застрашено от нещо.

Повечето деца, започвайки училище, имат трудности във взаимоотношенията със своите връстници. За психичното здраве на малчуганите е важно те да са спокойни за своята сигурност в чуждата среда. Полезно е, преди проблемите да възникнат, да установите правилата за безопасността на детето.


Когато усетите, че има някакъв проблем с вашето или с някое друго дете, не се колебайте да споделите с класния ръководител. Заедно с него ще намерите решение, което може да помогне по най-добрия начин. Бихте могли да потърсите помощ и от училищния психолог или педагогически съветник. В случай, че тормоза се случва онлайн можете да се консултирате със специалисти от Националния център за безопасен интернет на тел. 124 123 или чат линията в сайта. Ако тормозът продължи, не спирайте, а се обърнете към други хора и специалисти – ръководството на училището, външни специалисти – психолог, медиатор, експерт от Отдела за закрила на детето (ОЗД) или на Национална телефонна линия за деца тел. 116 111 към  Държавната агенция по закрила на детето (ДАЗД).


Не изключвайте вероятността, че освен жертва детето ви може да се окаже и в ролята на насилник. От родителска гледна точка това е доста по-трудна ситуация.


Как да постъпите, ако детето ви е в ролята на насилник?


1. Изяснете фактите. Поискайте максимално подробна информация какво точно се е случило, без да да се впускате в обвинения чия е вината.

2. Изразете съчувствие за сложната ситуация и покажете готовност да предприемете мерки за изясняване на проблема.

3. Запазете спокойствие, критикувайте конкретното поведение и се въздържайте от емоционални изблици и квалификации за личността  на детето като цяло. Потърсете съвета на педагогическия съветник или на психолог.

4. Ако проблемът се появи  повече от три пъти за два месеца, приемете, че не се справяте успешно с разрешаването му и потърсете специализирана помощ от психолог.

Повече за успешната адаптация на най-малките ученици към училищната среда можете да научите от ежегодния Наръчник за родители на първокласници на Асоциация Родители, който се разпространява безплатно в училищата в цялата страна.

Прочети повече

10 грешки в родителството

 

Една любима фраза за родителството гласи : „Подгответе детето си за пътя, не пътя за вашето дете.“


Днес ще говорим за 10те най-често срещани грешки, които родителите допускат в стремежа си да дадат най-доброто на своите деца. Намерението ни не е да сочим с пръст, а да повдигнем темата за отговорното родителство.

 

Грешка # 10: Величаем децата си.

 

Много от нас живеят в общности, сформирани около децата. Ние отглеждаме нашите деца в домове, в които те са в центъра. Нашите деца обичат това, разбира се, защото животът ни се върти около тях. И през по-голямата част от времето ние нямаме против да е така, понеже тяхното щастие е и наше щастие.

Но е важно да се има предвид, че децата се създават, за да бъдат обичани, а не величаени. Така че когато ние се отнасяме към тях като център на вселената, им даваме лош пример и не им помагаме в това да бъдат по-подготвени за истинския свят.

 

Грешка # 9: Вярваме, че нашите деца са перфектни.

 

Нещо, за което често се говори днес от професионалисти, които работят с деца (психолози, учители и т.н.) е, че родителите не искат да чуят нещо негативно за децата им. Когато се повдигне на въпрос или опасения, свързани с поведението на детето дори и когато са казани с любов, обикновено реакцията е да се атакува вестоносецът.

Истината може да боли, но когато слушаме с отворено сърце и ум, ние можем да използваме информацията в наша полза. Така можем да се намесим рано, преди ситуацията да излезе извън контрол.

 

Грешка # 8: Живеем косвено чрез нашите деца.

 

Прочети повече

АДАПТАЦИЯ БЕЗ СТРЕС – ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТОВА?

 

Когато детето тръгне на училище, то попада в нова среда и се изправя пред множество нови предизвикателства. Това изисква от него пълна мобилизация на способностите му за адаптация. Децата по принцип са гъвкави и приспособими, но не бива да забравяме, че този процес поглъща голяма част от енергията им и може да доведе до различни затруднения.

 

 

 • Дори да е посещавало подготвителна група, в 1-ви клас детето се сблъсква с цял набор нови правила – да не се разхожда в час, да следи сигналите на звънеца, да подрежда чантата и принадлежностите си, да следва инструкциите на учителя, да се движи по определен начин по коридорите, да ползва тоалетни от непозната разновидност и още много, много други. Всичко това е различно от ежедневието у дома и от реда в детската градина. Запомнянето и особено спазването на тези правила е трудно за децата и процесът може да доведе до повишен стрес, ако реакцията от страна на учителите и родителите е свързана с порицание, наказания и липса на подкрепа при допускане на грешки. Ключът тук е в търпението и постоянството от страна на възрастните: напомнянето, вниманието към успехите и увереността, че детето ще се справи, могат да направят чудеса с течение на времето.

 

 • За детето ще бъде по-лесно да се адаптира към новата среда, ако родителите му внимателно се запознаят с правилата в училище и въведат част от тези правила и вкъщи: например детето самостоятелно да връзва обувките си, да отсервира след хранене, да прибира моливите и боичките си след рисуване на определено място и т.н. Така малкият ученик няма да се обърква от разноречиви послания у дома и в училище и ще се чувства уверен, че с порастването е по-способен да се справя с отговорности „като големите“.
Прочети повече

КАКВО НИ ЧАКА В 5 КЛАС?

 

Най-очевидното, което ще забележите само при разлистване на страниците на учебниците, е обемът на уроците – станали са по-дългички. Освен това обаче са и по-сложни, съдържат повече понятия, по-детайлни връзки между разглежданите елементи на темата, езикът е с по-високо ниво на абстракция. И за да е пълна картинката, трябва да добавим и по-голямото количество изучаван материал.


Какво означава всичко това в ежедневието на децата ни?


На 10-11 год. те са далеч по-уравновесени и хармонични в опознаването на света чрез опита и експериментирането, но все още имат нужда от много визуализации, от нагледни представяния и от активно участие в познавателния процес – като да сложат бобче в намокрен памук в стъклен буркан, за да видят как ще му се отрази липсата на слънчева светлина например. Към края на четвърти клас повечето деца са в състояние да правят ясна разлика между причина и следствие и в по-сложни ситуации, научили са се да разпознават емоциите на другите, както и собствените си и да ги контролират, могат сравнително добре да вербализират собствения си опит, да изразяват мнение и да се аргументират. Но едно от най-важните умения, което им е необходимо за усвояването на учебния материал в пети клас, все още е в процес на формиране. Става дума за това, което специалистите наричат преход от допонятийно към понятийно мислене. Или казано простичко, децата все още се учат да мислят в понятия, да мислят абстрактно. При условие че учебният материал в пети клас е организиран в по-голямата си част около понятия, съвсем обяснимо е защо те срещат трудности при усвояването му.

 

Повечето преподаватели са наясно със сложността на учебния материал в пети клас, както и с малкото време, с което разполагат в часовете, за да могат децата да усвоят новите знания. Затова се опитват да компенсират сложността с повече обяснения и писане в тетрадките, а липсата на учебно време – с повече домашни за трениране на новите умения у дома. Въпреки това на децата не им е лесно.


Какво можем да направим като родители?

Прочети повече

ПЕТ НЕЩА, ЗА КОИТО ТРЯБВА ДА УВЕДОМИМ УЧИТЕЛЯ

 

1. Хронични заболявания, алергии и други здравословни проблеми: Дори и незначителни неразположения трябва да бъдат споделени, за да може да се реагира бързо в случай на усложнения. С особена сила това важи, ако става въпрос за заболявания като диабет, епилепсия или припадъци с неизяснен произход, астма, сърдечно-съдови проблеми и силни хранителни алергии. При тях има реален риск от шокова реакция на организма с фатални последствия, затова учителите трябва да знаят за здравословния проблем на детето и да могат да реагират бързо. Ще им помогнете ако:

 

 • Направите списък с важната информация за здравословния проблем, какво да се наблюдава като симптоматика и стъпките за действие при проява;

 

 • Напишете в списъка вашите телефони и контакти на близки, които могат да се отзоват веднага;

 

 • Посочите и телефоните на личния лекар на детето или на друг лекуващ лекар, запознат със състоянието му.

 

 • Психолозите съветват подобна информация да се съобщи на всички хора от общността – родители, съученици и други учители, за да се гарантира сигурна среда за детето и адекватна и бърза реакция при проблем от здравно естество.

 

2. Трудни теми: Всеки родител знае кои са силните и слаби страни на детето, в кои занимания от предучилищната група е показало най-ниски резултати. Ако знае това, учителят ще може да обърне специално внимание на слабите страни и да намери точния подход, за да помогне за напредъка на детето.

 

Прочети повече

ПЪРВИ ДНИ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА

 

Именно от тях зависи какво ще е по-нататъшното отношение на детето към новото място. Това от своя страна влияе и върху неговото здраве, и върху отношенията му с другите деца.

 

 

 • Опитайте се да превърнете началото в нещо като мини празници. Защото точно първите дни, така както бързо минават, така и повлияват на следващите срещи с „новото“ като нещо радостно или като нещо ужасно. Ако детето плаче и не иска да отива на детска градина, гушнете го, успокойте го, разкажете му колко вълнуващи моменти го очакват. Или се опитайте да „отвлечете“ вниманието му с друга интересна тема - защо например не му разкажете как кучетата, охлювите, мравките (това, което срещате по пътя си) също си имат своя детска градина и всяка сутрин бързат за там. Или пък просто се усмихнете и му предложете да стигнете до детската градина, пеейки любими песнички или казвайки си смешки, гатанки, или подскачайки на един крак :) Интересните идеи винаги разпалват детското въображение. А вашето спокойствие и ведрост се предават и на детето.

 

 • Имайте предвид, че е от значение и последователността при ходенето на детска градина. Нека детето свикне с мисълта, че от понеделник до петък всеки има задължения - то е на детска градина, мама и тати са на работа. А събота и неделя са дните за семейни забавления. Това ще се случи, ако не се отклонявате от този график. Ако решите, че в сряда детето няма да ходи на детска градина, защото не иска, плаче, моли се да си е вкъщи, вие самите нарушавате графика и затруднявате адаптацията. Освен това малкото съкровище разбира, че има варианти и е способно да ви манипулира. Ето защо в случай, че детето не е болно, не превръщайте „работния“ ден в „почивен“. Не забравяйте, че правилата не затрудняват, а улесняват живота на детето.

 

Прочети повече

МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ В УЧИЛИЩЕ – ВЪПРОС С ПОВИШЕНА ТРУДНОСТ

 

В реда на нещата е да искате да имате информация за това, което се случва с детето, докато е извън полезрението ви. Мобилният телефон на малкия ученик е един от възможните отговори на тази нужда. Важно е да прецените плюсовете и минусите на това решение.

 

 

 • Изследванията не дават категоричен отговор на въпроса, дали излъчването от апарата е напълно безопасно, но специалистите съветват времето за ползване на телефона да се ограничи до минимум.

 

 • По правило ползването на телефон по време на час е забранено, така че трябва да се съобразявате с графика на междучасията, за да звъните на детето. Друг е въпросът, дали първолакът се нуждае да бъде проверяван всяко междучасие.

 

 • Добро решение, за да се чувствате спокойни, е да договорите с учителя подходящото време, в което да се свързвате с него, както и да получите уверенията му, че той ще ви потърси в извънредна ситуация с детето.

 

Прочети повече

АДАПТАЦИЯ КЪМ ДЕТСКАТА ГРАДИНА: СПЕЦИАЛНО ЗА ТАТКОВЦИ

 

Като че ли сме свикнали да приемаме, че мама е главната действаща сила в отглеждането на детето, макар че все по-често се срещат бащи, споделящи не само финансови отговорности, а и такива, касаещи храненето, хигиената, емоционалното развитие на мъниците. И ако се съгласим с мнението на Аристотел, че мъжете стават по-късно бащи, отколкото жените - майки, че на мъжете им трябва повече време, за да усетят и почувстват новата си роля, да осмислят ситуацията, то бихме били и единодушни, че до 3-тата година на детето е задължително тати да разгърне възможностите си, напълно осъзнал вече какво се очаква от него :)

 

Ролята на татко във възпитанието на малчо в никакъв случай не е по-маловажна от ролята на мама. Всяко дете има нужда от хармонично развитие, което може да получи само при участието и на двамата родители. Ако човек с раждането си не осъзнава съществуването на двата свята - мъжкия и женския - в лицето на мама и тати - то той е ограничен в своите възможности, много по-трудно ще се ориентира в света навън. И ако мама е тази, която ще прегърне по най-топлия начин наскърбеното мъниче, то тати е този, който ще му вдъхне увереност да продължи по пътя и да преодолее трудностите.

 

И момчетата, и момичетата се нуждаят от общуването с тати, от неговата любов, сила и решителност. За момчетата тати е нужен като образец за подражание. От него те получават представа как трябва да се държат. Във възрастта между 3 и 5 години момчетата моделират своето поведение в съответствие с бащиния пример. За момичетата тати също е образец за мъжко поведение. Контактът с тати е всъщност техният първи опит в общуването с мъжете и бащината фигура е моделът, който стои в основата на бъдещите партньорски взаимоотношения. Ненапразно съществува мнението, че жените интуитивно избират мъже, приличащи на бащите им.

 

Ако по някаква причина бащата трайно отсъства от живота на детето, потърсете начин то да има връзка с други значими за него мъже – чичо, вуйчо, дядо, по-голям брат… Участието на грижовен мъж помага на детето да се развива пълноценно и хармонично.

 

Скъпи татковци, ако дотук накратко ви представихме в най-общ план колко сте важни и незаменими за вашите деца, позволете да ви дадем и няколко конкретни препоръки, свързани с периода, когато вашите деца посещават детска градина.

Прочети повече

УЧИЛИЩЕТО Е ЗА ВСИЧКИ

 

Асоциация Родители винаги е подкрепяла приобщаващото образование за децата със специални образователни потребности (СОП). Въпреки че специализираните училища са доста по-евтин вариант да се осигурят на едно място всички необходими технически помагала и средства за обучение на децата със специални нужди, истината е, че там те се чувстват отхвърлени от обществото и им е отказано правото да общуват с други деца. Ние вярваме, че България трябва да си постави за цел да осигури достатъчно добри условия, истинска подкрепяща среда за всички деца в масовото училище – така че те да порастат уверени и можещи възрастни. Именно това е същността на приобщаващото образование, но все още има няколко основни пречки, които затрудняват този процес:

 

Липсата на достъпна архитектурна среда като асансьори, рампи, просторни класни стаи, стаи със специално предназначение (сензорни, оборудвани с апаратура и уреди);

Прочети повече

ИЗГРАЖДАНЕ НА САМОСТОЯТЕЛНОСТ ПРЕЗ ПУБЕРТЕТА

 Когато достигне тийнейджърска възраст, детето вече се чувства голямо и иска към него да се отнасят като към голям човек. Разбира се, това няма да му попречи само след пет минути да се хвърли на врата ви или да се сгуши до вас в креслото. Но и през ум да не ви минава вие да се опитате да се държите с него като с бебе, особено ако наоколо има други хора.


Сега е удобният момент да кажете, но най-вече да покажете, че му давате възможност да взема самостоятелни решения. Дайте му възможност да разбере, че ако иска да е самостоятелно като възрастните, това означава и да поеме отговорност за последствията от взетите решения. Дрехите за пореден път са разхвърляни из цялата стая? Не мърморете, не четете конско по въпроса, само напомнете, че за дрехите има закачалки в гардероба, а за мръсните – кош с пране. Ако на другата сутрин се развихри лека буря, че блузата е измачкана, а чорапите - мръсни, само констатирайте факта с нещо от типа: „Да, гадна работа. Ако блузата беше на закачалка, а чорапите – в коша, нямаше да е така.“ Детето само ще си направи извода. Ако не от първия път, то в някой от следващите.


Пети клас е периодът, когато повечето деца започват сами да ходят на училище. Помогнете на детето да изгради спокойствие и самочувствие, че може да се справи. Разделете задачите на прости стъпки и се уверете, че детето се справя с тях:

 

 • няколко пъти изминете заедно пътя до училище и обратно по най-безопасния маршрут;

 • ако се налага детето да ползва градски транспорт, обърнете му внимание как да разпознава спирките, да следи дали номерът на автобуса е точно този, който му трябва, дали не се качва на автобус с правилния номер, но в обратната посока;

 • проверете дали ключът на детето не заяжда в ключалката и изтренирайте пускането и спирането на алармата, ако ползвате такава;

 • поговорете с детето към кого може да се обърне, ако изпадне в затруднение във ваше отсъствие – съседи, роднини, полиция;

 • оставете на видно място списък с важни телефонни номера и следете детето да има под ръка работещ телефон.

 

И още няколко важни подробности, които не трябва да забравяме, ако искаме да насърчим изграждането на самостоятелност у нашия тийнейджър:

 

 • Говорете с детето всеки път, но най-вече, когато то има нужда от тези разговори.

 • Не подценявайте тревогите му.

 • Уважавайте мнението му, но поставете ясни правила и следете за тяхното спазване.

 • Не се отнасяйте с пренебрежение към опитите му да се държи като голямо. Това е нещо като игра на подражание, чрез която детето се учи.

 • Внимавайте, когато критикувате. Стремете се да критикувате поведение, определено действие или реакция, но не и личността на детето.

 

 • Хвалете! Не приемайте, че одобрението ви се подразбира. Всеки път, когато детето направи нещо, което заслужава похвала, му го кажете.

 • Формулирайте ясно какви резултати очаквате от детето, но го оставете само да извърви пътя до тях.

 

 • Припомняйте си от време на време, че не е лесно да си нито голям, нито малък, ту знаещ, ту незнаещ и проявявайте повече търпение.

 

Повече за тийнейджърските неволи и родителската подкрепа можете да прочетете в Наръчника за родители на петокласници на Асоциация РОДИТЕЛИ, който тази есен отново ще се разпространява безплатно в училищата в цялата страна.

Източник на снимката: https://pixabay.com/en/girl-happy-teen-gal-teenager-154337/

Прочети повече

„НО ОТ ТАЗ ЗАДАЧА ИДЕ МИ ДА ПЛАЧА“

 

Често чуваме от родители да казват, че детето им не се справя с математиката. Това може да се превърне в сериозен проблем, защото усвояването на математиката е абсолютно необходимо за бъдещото развитие в училище и по-късно в живота. Децата се нуждаят от стабилни знания по този предмет, за да успеят в по-горните класове, после в университета и да имат повече възможности за избор на кариера.

 

Затова не изхождайте от вашите спомени, ако математиката не ви е вървяла в училище, а я превърнете в част от всекидневния живот на детето. Окуражавайте го да използва числата и аритметичните действия ежедневно в практиката: да преброи чиниите на масата, да напазарува стоки за определена сума, да сметне колко още картофа трябват... Така то започва да разбира смисъла от усвояването на математическите знания.

 

Ето няколко упражнения за развиване на математическите способности на детето:

Прочети повече

НЕУДОБНИЯТ РАЗГОВОР ЗА СЕКСА

 

Известен факт е, че родителите не се чувстват комфортно с идеята, че рано или късно децата им ще имат своя първи сексуален контакт.

 

Вярно е обаче и обратното - децата също отхвърлят идеята, че родителите им все още правят секс. В това няма нищо чудно, защото в нашата култура в тяхно присъствие партньорите рядко проявяват открита нежност помежду си. Така естествено децата подценяват компетентностите на родителите на тема любов и секс и с това разговорът става още по-сложен.

 

Все пак именно вие като родители трябва да разкажете за любовта, нежността, за интимните отношения между хората и за това, че те се ръководят от чувствата си, а не просто от инстинкта си. Бихме ви посъветвали сами да провокирате разговори на тази тема. Как?

Прочети повече

ЧЕТЕНЕТО

 

Да се научат да четат е едно от най-важните неща за децата в училище. Четенето като техника се учи в училище, но любовта към четенето се възпитава вкъщи още с първите години от живота.

 

Учените са доказали, че децата стават запалени читатели, ако родителите им:

 

 • четат вкъщи и им подаряват книжки за рождени дни и други празници;

 

 • редовно им четат приказка за лека нощ, дори децата да могат вече да четат сами;

 

 • водят ги в библиотеки и книжарници;

 

 • окуражават ги да разговарят и обсъждат приказки, случки, книжки и филмчета.

 

Прочети повече

ПОДГОТОВКА ЗА ДЕТСКАТА ГРАДИНА

 

Лятото е прекрасен период да подготвите вашето дете за предстоящите промени, свързани с тръгването му на детска градина. Всяко начало е трудно, но ако отделите време за подготовка, адаптацията на детето ще протече по-лесно и безпроблемно. За какво да внимавате?

 

Родителска тревога


С тръгването на детето на детска градина се опитайте да сведете до минимум напрежението и притесненията. Не пренасяйте тревогите си върху детето. Вашите емоции му влияят. Все пак вие изпращате малчо на едно място, където опитни педагози ще се грижат за него, ще срещне приятелчета, ще придобие нови навици и умения, ще получи първите си по-сериозни знания. Да, като всяко ново начало и сега са възможни трудности - не са за пренебрегване нито стресът, нито почти сигурните разболявания. Но не обсъждайте пред детето евентуалните неприятности. Не изпадайте и в другата крайност – да рисувате идилична картина. Постарайте се да мислите позитивно и вярвайте, че всичко ще бъде наред.

 

Дневен режим


Обърнете внимание на режима на детето. След като предварително сте се запознали с дневния режим в избраната от вас детска градина, се постарайте да наложите подобен и у дома.

 

Режимът в детската градина е приблизително следният:

Прочети повече

ДА ХВАЛИМ ЛИ ДЕТЕТО?

 

Съвременната психология убедително показва, че можем силно да влияем както върху самооценката на детето, така и върху поведението му, като му показваме, че забелязваме постиженията или неуспехите му. Психолозите наричат този процес „даване на обратна връзка“. Специалистите по детско развитие твърдят, че най-много помагаме на детето си, ако обратната връзка, която му даваме, е:

 

 • Позитивна, т.е. отбелязва успехите, а не провалите. Например: „Тези две камшичета са написани много красиво!“ вместо „От цял ред камшичета си успял да напишеш само две правилно!“

 

 • Конкретна, т.е. не дава оценка на личността на детето, а отбелязва точно какъв успех е постигнало. Например: „Браво! Написала си цялото домашно съвсем сама!“ вместо „Браво! Ти си добро дете!“

 

 

Прочети повече

ТАЙНИТЕ СТРАХОВЕ ПРЕЗ ПУБЕРТЕТА

 

Пубертетът е критична възраст и една от неговите особености е, че в този период децата са нападнати от страхове. Кои са най-често срещаните сред тях и как можем ние като родители да им помогнем?

 

 • Колкото и да не ви се вярва, един от най-големите страхове на тийнейджърите е, че няма да оправдаят очакванията на родителите и учителите си. Представяте ли си колко им е трудно? Хем искат да са големи и самостоятелни, хем търсят одобрението на родителите и учителите си. Лутащи се и разкъсвани между тези две неща, децата често изглеждат в поведението си по-остри, отколкото са всъщност.

 

Какво можем да направим: Ако искате тийнейджърите да продължат да споделят с вас, не се присмивайте на тревогите, че косата им не седи, както те искат, или че имат пъпка на носа. За тях наистина е сериозна тревога, а това означава, че и вие би трябвало да я приемете по същия начин, ако държите да сте близо до детето си.

 

 

Прочети повече

ЗАЩО СЕ БУНТУВАТ ДЕЦАТА ПРЕЗ ПУБЕРТЕТА?

 

Според специалистите навлизането в пубертета започва около 10-ата година на детето. За нормална граница се приема при момичетата това да се случва между 9-ата и 15-ата година, а за момчетата – между 11-ата и 16-ата година.

 

Първата фаза на пубертета е известна като транзитна или преходна. Това е фазата, в която се намират обикновено голяма част от момичетата и поне половината от момчетата при преминаването им в пети клас. През транзитната фаза при децата настъпват физиологични промени, които подготвят тялото им да изпълнява след време репродуктивните си функции. Външно това се изразява с:

 

 

 • поява на вторични полови белези,
 • бурен растеж,
 • нехармонично развитие на различните части на тялото,
 • мутиране на гласа...

 

 

Понякога тези промени настъпват доста внезапно и със скорост, която трудно успяваме да осмислим. Промените в тялото са знаци и за промени в личността на детето.

Прочети повече

СКУКАТА – ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ?

 

Много често ние като родители се страхуваме да оставим децата си дори за миг, без да им осигурим някакво занимание, за да не се сблъскаме с това страшилище – скуката. Тя идва заедно с мрънкането на децата и чувството на вина, че не осигуряваме достатъчно възможности за развитие на детето си.

 

Специалистите по детско развитие обаче ни съветват да оставяме не по-малко от два часа на ден за неорганизирани и неструктурирани занимания на децата, т.е. време, в което те да се учат сами да се справят със скуката. При целодневната организация на деня по време на учебната година и допълнителните занимания, които родителите смятат за необходими, това изглежда мисия невъзможна. Ако си дадем сметка обаче, че точно часовете на „скука“ са времето, в което тече тихата и невидима работа по преработка на огромната информация от външния свят и подреждането на вътрешния мир на детето, ще се замислим дали да не предпочетем това пред още един курс или кръжок. Това са часовете, в които детето изгражда основите на своята психическа устойчивост и потенциал за творчество.

 

Прочети повече

ДЕЦАТА И ДВИЖЕНИЕТО

 

 

ДЕЦАТА И ДВИЖЕНИЕТО


Най-доброто, което можем да направим за нашето дете, за да подобрим представянето му в училище, не е да го запишем на още един курс или занимания при частен учител, а да му осигурим време и условия за свободна игра.

 

Тичането подобрява дишането и кръвообращението, а следователно и оросяването на мозъка и по-добрата му работа. Скачането и пълзенето укрепват мускулатурата и подобряват стойката на чина, издържливостта на натоварване и контрола над тялото, което води до по-добри умения за писане. Криеницата развива вниманието и концентрацията, които са така необходими на малкия ученик. А доброто настроение и добрите взаимоотношения, които се раждат в процеса на всяка игра, допринасят за позитивната нагласа и оттам – за по-лесното постигане на набелязаните цели.

 

Целодневната организация на обучението в много училища предполага повече време, което детето прекарва в организирани занимания. Погрижете се да му осигурите време за свободна игра вкъщи и договорете с учителите и възпитателите време и място за такива занимания и в рамките на учебния ден.

 

Прочети повече

Как да изберем подходящо приложение за таблета на детето?

Изглежда, че новите технологии са един от предпочитаните подаръци за деца от много родители и роднини в семейството. Не са редки и случаите, когато децата сами си пожелават таблет или смартфон за предстоящ техен празник. Голямото разнообразие от модели на различни цени позволяват на майки и татковци, баби и дядовци, чичовци и лели да изберат подходящия за детето.


Ще обърнем внимание на периода между 3 и 7 години, когато децата често получават своя първи таблет, за да набележим ключовите съвети за използването му. А най-важното нещо за таблета са приложенията, които могат да бъдат изтеглени. Ето няколко насоки относно тях:

 

 1. Подходящото приложение съвместява учене и забавление. Красивите картинки, приятните звуци и интересните игри привличат вниманието на децата. Можете да се възползвате от множество безплатни образователни приложения за най-малките, които им помагат да учат нови неща по предизвикателен начин. Ето няколко предложения, които родителите споделят, че харесват за децата си, като, разбира се, Вие можете да потърсите заедно с Вашето дете приложението, което да пасва най-добре, както на него, така и на Вас.

 

Прочети повече

Светът на тийнейджърите – свят на взаимоотношения онлайн и офлайн

Тийнейджърите са потопени ежедневно в буквално непрекъснато общуване с връстниците си благодарение на социалните мрежи. За Вашия тийнейджър това общуване е много важно за изграждането на принадлежност, самочувствие и самостоятелност. Както и при възрастните общуването може да бъде съпътствано с позитивни или негативни емоции. Младежите се сблъскват с различни форми на лошо отношение или пък самите те проявяват такова към другите. За да разбираме по-добре поотрасналите си деца, е добре да познаваме взаимоотношенията им със света, включително онлайн.


Но в какви отношения се въвличат тийнейджърите?

 

Прочети повече

15 неща, които трябва да знае всеки баща на дъщеря.

Какво е да си баща на дъщеря? Ето 15 малки напътствия, които могат да ви накарат да се замислите. Прочетете ги:

 

1. Тя се нуждае от вашата любов.

 

Научете се как да показвате своята любов на дъщеря си. Тя се нуждае от нея повече, отколкото от пари или подаръци, те не могат да заменят общуването. Никой на света не ще й даде по-голямо усещане за сигурност и защита, отколкото любящия й баща. Тя ще расте и ще прави грешки, ще ви разочарова, може би понякога ще е рязка и груба, може би дори по някое време ще поиска да напусне дома ви. Но вие не трябва да й давате най-малкия повод да се съмнява във вашата любов. Тя трябва да знае, че я обичате такава, каквато е и че в дома на родителите си винаги ще намери прошка и разбиране. Не се колебайте да го казвате на глас отново и отново. Само погледнете в очите й и кажете: "Обичам те."

 

Прочети повече

Подходящи занимания за различните възрасти на децата

Накратко ви представяме таблица на подходящите занимание според метода Монтесори - подход за възпитание от най-ранна възраст, създаден на базата на работата и наблюденията на италианския педагог Мария Монтесори. Ето какво могат да правят децата на различните възрасти според нея:

 

 

2-3-годишните могат:

 

 

 • Да прибират играчки в кутия/кош
 • Да подреждат книги на рафтове
 • Да слагат мръсните дрехи в коша за пране
 • Да изхвърлят боклука в кошчето
 • Да бършат прах от равни повърхности

 

Прочети повече

Селфи - влюбени в собствения си образ или търсещи своята индивидуалност?

Едва ли има някой, който да не знае селфито (selfie), който да не е чувал за него. Но ако случайно не сте, ето определението на оксфордския речник, който наскоро добави термина на страниците си: снимка, която правим сами на себе си, обикновено със смартфон или уебкамера, и я пускаме в социална мрежа. Имайки предвид, че дори държавници от ранга на американския президент, британския и датския министър-председател или пък филмови артисти като Брат Пит, Анджелина Джоли и Мерил Стрийп не се поколебават да си направят селфи, то какво има да се чудим защо деца и младежи го правят. Да се снимаш сам със смартфона от високо или пък в голямо огледалото на обществено място са само част от опциите да си направиш нова профилна снимка с необичайна физиономия.

 

За какво  служи селфито? Това новата версия на „Огледалце, огледалце на стената...“ ли е? Само дето огледалцето не отговаря, а лайква. Или по този начин младите заявяват индивидуалността си? Или, следвайки принципа на бръснача на Окам да предполагаме първо най-простото обяснение, го правят просто за забавление?


Прочети повече

Самоуважението е преди самооценката...

Самоуважението е глобалното възприятие за себе си като човешко същество. Йеспер Юл прави разграничение между самооценка и самоуважение. На първо място, той извежда важността на самоуважението като защитата на детето срещу неуспехите, неодобрението и спадовете в живота. Самоуважението е увереността, че човек е ценен заради това, че е, и е точно такъв, какъвто е. То се постига през отношенията с майката и бащата и с другите значими възрастни. Едно дете с изградено чувство за безусловна ценност би могло да се справи с трудностите в живота с по-голяма увереност, би могло да потърси помощ в тежка ситуация и да зачита другите на основата на човешките ценности.

 

Прочети повече

Добро самочувствие - как да го постигнем?

Ниско/високо самочувствие – какво значи това?

Ниското самочувствие може да ни доведе до прага на депресивно състояние, да ни лиши от възможността да разгърнем потенциала си или да се примиряваме с неблагоприятни ситуации и взаимоотношения. Твърде голямото самочувствие пък може да създаде неадекватно усещане за възможностите и правомощията ни и до невъзможност да учим от грешките си.

 

Как да помогнем на детето си да намери границата и да постигне баланса на една положителна и реалистична самооценка? Ето какво съветват специалистите:

 

Прочети повече

Когато се тревожим, че детето ни общува с непознати в интернет

Деца общуват с непознати в интернетТова е една от темите, които будят най-голямо притеснение у много от родителите – дали по пътя си във виртуалното пространство децата няма да срещнат непознат, който да иска да им навреди. Любопитството е неразделна част от живота на децата и младежите, често ще пресече пътя им с непознати, особено когато става дума за интернет и онлайн механизмите, които създадохме за свързване на хората.

 

Най-добрият начин да помогнете на детето си да вземе правилните решения, що се отнася до общуването с непознати в интернет, е да говорите с него. Това може да изглежда трудно, но ще откриете, че съветите, които давате на децата си за безопасност в интернет, не са много по-различни от тези, с които ги учите как да са в безопасност в реалността. Прочети повече

Програми за родителски контрол

Родители и деца използват интернет

Какво прави детето ни в интернет и колко време прекарва там е въпрос, който всеки родител си задава. Често предположенията, които ни идват на ум, могат силно да ни разтревожат – дали не си пише с непознати, ами ако попадне на порнографски снимки или на клипчета с насилие, алкохол и наркотици?

 

В Европа вече от известно време съществува традицията родителите да се обръщат към тези свои притеснения чрез използването на т. нар. „програми за родителски контрол“. Те позволяват интернет трафика към компютъра, който използва детето да бъде филтриран, така че то да има достъп само до сайтове, които родителят намира за подходящи. По този начин родителят има възможност да отдели време на задачите, които са част от ежедневието му, без да се притеснява за сигурността на детето си в интернет.


Прочети повече

Child Defender

Картинка безопасност за деца в интернетChild Defender – филтрираща програма за родителски контрол


Child Defender е специализиран софтуер, който позволява на родителя да филтрира потенциално опасно съдържание в интернет.

Прочети повече

Какво да правя, ако детето гледа порнография онлайн?

Макар голяма част от рекламите, филмите и музикалните клипове, които децата и младежите виждат ежедневно, да са открито или по-прикрито със сексуален подтекст, това рядко прави впечатление на възрастните. За повечето родители обаче гледането на по-откровено съдържание е крайно притеснително. Особено ако става въпрос за деца, които тепърва навлизат в пубертетна възраст. Виждайки детето си да навлиза в живота на възрастните, всеки родител е изправен пред предизвикателството да го въведе възможно най-леко в новия етап от живота му. В допълнение - интернет предоставя възможности за достъп по всяко време на денонощието както до полезна информация, така и до такава, каквато родителите не биха одобрили.

Прочети повече

Съвети при земетресения

Карта на земетресениятаМалко геология…


Земетресенията се предизвикват от така наречените активни разломи. Както подсказва името му, активният разлом е такъв, който в даден момент може да се активизира, тъй като в него все още има движение на земни маси. При активизиране се случва земетресение. То може да бъде причинено от различни фактори. Като цяло това са нормални природни явления, които обаче могат да имат негативни последици за хората. Затова е важно да знаем какво да правим в случай на земетресение и при вторични трусове.

Прочети повече