Начало > ДИГИТАЛНО РОДИТЕЛСТВО

Компютърните игри – трябва ли да ни тревожат

Компютърните игри обикновено пораждат безпокойство у нас, родителите задаваме си редица въпроси: дали игрите с насилие не правят децата по-агресивни, колко време е здравословно да се играе, как се отразява това на психиката... Тревогите ни са напълно естествени, тъй като не знаем какво точно се случва в недостатъчно познатия свят, в който пребивава детето ни.

Онлайн игрите несъмнено ни изглеждат като нещо забавно, но по-скоро губещи времето на детето. Има данни обаче, че игрите могат да помогнат на децата в някои области като математиката, пространственото мислене, планирането. Английското министерство на образованието през 2012 г. прави проучване за използването в училищата на iPhone приложението Martha Speaks Dog Party. Децата на възраст от 3 до 7 години, които са я използвали всеки ден в продължение на две седмици, са разширили своя речник с 31%.

Прочети повече

Как да подкрепите детето, ако е преживяло кибертормоз

 

Родителите знаят, че трябва да говорят с децата си за важните и ключови теми, но това не винаги е лесно. Искат децата им да споделят с тях това, което ги безпокои и тревожи, но не винаги се получава.

Изграждането на доверие между деца и родители е постоянен процес, който има своите специфики спрямо възрастта на съкровищата ни.

Един от най-чувствителните моменти е, когато се тревожите, защото се съмнявате, че има някакъв проблем – онлайн или офлайн, но детето има задръжки и нищо не споделя. Какво да правите?

Прочети повече

10 ПРИЗНАКА, ЧЕ ДЕТЕТО ВИ Е ЖЕРТВА НА ОНЛАЙН ТОРМОЗ

Има признаци, които показват, че вероятно детето ви преживява някаква емоционална криза, в това число и тормоз в онлайн пространството:

*Оплаквания от болки в областта на корема, по-чести от обичайното главоболия или така наречените „преструвки“;

*Рязка и внезапна незаинтересованост от компютъра и другите дигитални устройства или дори целенасоченото им отбягване;

*Промяна в храненето – повишено или понижено;

*Трудности при заспиване или чести кошмари;

*Тревожност и напрегнатост при ползването на телефон, получаване на онлайн съобщения;

Прочети повече

ОНЛАЙН ИГРИТЕ - КАКВИ РИСКОВЕ КРИЯТ

Докато родителите смятат, че децата им са в безопасност вкъщи пред компютърa или таблета, се оказва, че те лесно могат да попаднат в ситуация на онлайн тормоз. Дигиталните технологии дават много възможности за учене и общуване на хиляди километри, но същевременно предоставят нови методи и канали за случване на тормоз.

Така например, игра като Minecraft, която дава възможности за развиването на креативност и пространствено мислене, предоставяйки обаче отворен чат, също така дава възможност детето ви да стане жертва на тормоз от страна на другите играчи.

Прочети повече

ДЕТЕТО В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ

Пети клас обикновено е възрастта, в която детето се превръща бързо от потребител в активен участник в бурната дейност на информационното общество. Това е и един от най-рисковите периоди от гледна точка на онлайн поведението и същевременно доста активен период за развиване на дигитални умения. Засиленият интерес към околните се изразява в често безкритичното разширяване на онлайн контактите. В тази възраст желанието за експериментиране и илюзорната анонимност в интернет може да доведе до по-провокативни прояви, които онлайн се проявяват много по-силно и по-често, отколкото във физическия свят.

Кои са типичните рискове в онлайн живота на децата в тази възраст?

1.Участие в онлайн тормоз. Родителите най-много се страхуват от контакти с непознати, но проучванията сочат, че най-разпространеният риск за децата е много по-прозаичен: да станат жертва или инициатор на тормоз: разпространяване на клюки, създаване на фалшиви профили, публикуване на унизителни и злепоставящи изображения, коментари, текстове и др.

2.Използване на провокативни псевдоними (никове) и аватари (идентифициращи изображения), често със сексуален подтекст. Изследванията показват, че таке се увеличава рискът от онлайн контакт с педофил с 40 до 60 на сто, както и рискът от онлайн тормоз.

Прочети повече

БЕЗОПАСНО В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ

Неподходящо за деца съдържание.

С усвояването на писмената реч децата придобиват повече умения за сърфиране, което може да ги изложи на подмамващи реклами или клипове, статии, снимки с агресивни или сексуални елементи. За справяне с този риск можете да използвате програми за родителски контрол. Не забравайте да разговаряте с децата, че използвате тези програми, за да ги предпазите, а не да ги шпионирате. Ако правите профили, които децата ще ползват, активирайте „безопасен режим“ навсякъде, където е възможно.

Неподходящи за деца игри.

Понякога, за да се впишат в кръга на приятели или съученици, децата искат да играят

на игри, които съдържат елементи на насилие. Редица изследвания доказват, че ако децата усещат топлина, любов и грижа, игрите с насилие понижават нивата на стрес и агресия, но ако децата изпитват липса на подкрепа и любов, агресията нараства. Играйте с детето на игрите, които го вълнуват, изслушвайте разказите му за тях – така ще имате връзка с него и във виртуалния му живот.

Прочети повече