Начало > СТАТИИ > Когато се тревожим, че детето ни общува с непознати в интернет
Когато се тревожим, че детето ни общува с непознати в интернет

Деца общуват с непознати в интернетТова е една от темите, които будят най-голямо притеснение у много от родителите – дали по пътя си във виртуалното пространство децата няма да срещнат непознат, който да иска да им навреди. Любопитството е неразделна част от живота на децата и младежите, често ще пресече пътя им с непознати, особено когато става дума за интернет и онлайн механизмите, които създадохме за свързване на хората.

 

Най-добрият начин да помогнете на детето си да вземе правилните решения, що се отнася до общуването с непознати в интернет, е да говорите с него. Това може да изглежда трудно, но ще откриете, че съветите, които давате на децата си за безопасност в интернет, не са много по-различни от тези, с които ги учите как да са в безопасност в реалността.

 

Колкото повече сте говорили с детето по въпросите за интернет общуването, толкова по-сигурно и спокойно би могло да се справи, ако попадне в рискова ситуация в интернет.

 

Говорете с детето предварително

Не чакайте детето да сгреши, за да започнете разговора с него. Както вие, така и детето ви ще е далеч по-спокойно ако обсъдите въпросите за интернет превантивно.

 

Попитайте детето какви са неговите правила

Попитайте го как преценява дали един човек е добронамерен или има лоши намерения, дали може да му се довери или не. Най-важното в този разговор – не поучавайте, а изслушвайте. Дайте възможност на детето да помисли и да сподели с вас правилата, които си е създало само. Дори самото изговаряне на правилата ще му помогне да ги спазва.

 

Договорете правилата за използване на компютъра

Свободата е нещо, от което детето безспорно се нуждае, затова балансът между правилата и доверието на родителя трябва да бъде съобразен с възрастта му. Поговорете с детето си и договорете: разрешени и забранени сайтове, времето за използване на интернет, дали да има програма за родителски контрол или не.

 

Доверявайте се на детето

Може и да звучи страшно, но е по-добре детето ви да си пише с непознати и да ви споделя за това, отколкото да крие разговорите си и да се страхува да се обърне към васза помощ. В повечето от случаите, с които линията работи, именно споделянето с родителите е било ключово за разрешаването им.

Уверете се, че детето знае към кого да се обърне

На първо място, разбира се, това сте вие. Поговорете с него за Горещата линия за безопасен интернет, където може да сигнализира, ако непознат го притеснява, обижда или плаши. Разкажете му и за БЛОБ (Skype: blobbg), където може да потърси съвет, когато нещо го притеснява в интернет. Уверете се, че детето ви знае как да блокира нежелани непознати в в социалните мрежи, които посещава като Фейсбук и Скайп.

 

Не прекалявайте със забраните

Забраната не е ефективен начин да предпазите детето си. Прекомерните забрани и ограничения няма да спрат детето да общува с непознати, ако желае – може да използва интернет от мобилния телефон на приятел, например. Строгите ограничения могат да намалят доверието между вас и детето, което може да го възпре да поиска помощ, ако му се случи нещо неприятно.

 

Ако решите да поговорите с детето си за интернет и искате да научите повече услугите на БЛОБ можете да ни пишете на имейл This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it или да се обадите на тел. 124 123.